Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Potvrda nove Vlade premijera Ive Sanadera u Saboru, borba protiv inflacije i neuspjeli pregovori sa sindikatima o zamrzavanju plaća u 2009., članstvo u Vijeću sigurnosti UN-a i pozivnica za NATO, ali i slovenska blokada pregovora Hrvatske o pristupanju EU, neki su od važnijih događaja koji su obilježili rad hrvatske Vlade u 2008. godini.


Godinu je Sanader, prvi hrvatski premijer s drugim mandatom za sastav Vlade, počeo razgovorima s koalicijskim partnerima o sastavu nove Vlade koja je potvrdu u Saboru dobila 12. siječnja. Vlada je dobila i dva nova ministarstva - turizma i regionalnog razvoja pa se ukupan broj ministarstava povećao na 15.

U prvoj godini Vlada je doživjela i prve kadrovske promjene. Nakon ubojstva odvjetničke vježbenice Ivane Hodak početkom listopada u Zagrebu, premijer reagira smjenama - iz Vlade odlaze ministri unutarnjih poslova i pravosuđa Berislav Rončević i Ana Lovrin, a te resore preuzimaju Tomislav Karamarko i Ivan Šimonović.

Vezani članci Uskoro uklanjanje šatora ispred KB Dubrava - 2 Uklanjaju se šatori ispred KD Dubrava: "Dolaskom cjepiva mi smo postali ti koji krojimo našu sudbinu" Premijer Andrej Plenković Plenković danima izbjegava novinare pa sa sjednice Vlade odgovorio Milanoviću: "Njegove su teze laž, ne postoji HDZ-ovo pravosuđe"

Rad Vlade, posebice u prvoj polovici godine obilježava borba protiv inflacije zbog čega je Vlada osnovala posebno povjerenstvo za praćenje rasta cijena, odobreno poskupljenje struje za 20 posto od sredine godine ovisilo je o potrošnji, dok je poskupljenje plina odobrila tek krajem godine i ono građane očekuje početkom 2009.

Vlada reagira i drugim mjerama - sredinom godine neoporezivi dio plaće podignut je s 1.600 na 1.800 kuna, a u rebalansu proračuna osigurano je 600 milijuna kuna za strukturne potpore stanovništvu i gospodarstvu.

U Hrvatskoj je u drugoj polovici godine, posebno zadnjem tromjesečje, počela rasti zabrinutost zbog jačanja svjetske financijske krize i njenog prelijevanja na realni sektor. 

Vlada ponudila zamrzavanje plaća

Rad Vlade u prvoj polovici godine obilježava borba protiv inflacije zbog čega je Vlada osnovala posebno povjerenstvo za praćenje rasta cijena

Vlada je stoga u planiranju proračuna za 2009. socijalnim partnerima ponudila zamrzavanje plaća u idućoj godini kako bi se proračunski deficit sveo na nulu.

No, sindikati nisu prihvatili ni taj ni prijedlog da u drugoj polovici 2009. plaće rastu za 3 posto, pa je i proračun što ga je Vlada predložila krenuo s deficitom 1,6 posto BDP-a, ali je naknadnim uštedama kroz amandmane smanjen na 0,88 posto.

Intenzivna je bila i Vladina zakonodavna aktivnost i Saboru je u 2008. uputila oko 240 zakonskih prijedloga. Najbržu promjenu doživio je novi Zakon o trgovini - stupio je na snagu 2. kolovoza i usred turističke sezone ograničio radno vrijeme radnim danom do 21 sat, pa je u drugoj polovici kolovoza Vlada Uredbom uređenje tog radnog vremena prepustila lokalnim jedinicama.

Početkom 2008. počela je i primjena ZERP-a i na zemlje EU, no, nakon pritisaka i europskih signala da bi to moglo zakočiti predpristupne pregovore, sredinom ožujka odluka o primjeni ZERP-a i na zemlje EU ponovno je odgođena. 

Hrvatska postala nestalna članica VS-a

Početak godine obilježen je i velikim vanjskopolitičkim uspjehom - Hrvatska je postala nestalna članica Vijeća sigurnosti UN-a, a u prosincu preuzela i jednomjesečno predsjedanje Vijećem.

Još je nekoliko vanjskopolitičkih uspjeha - početkom travnja Hrvatska je dobila pozivnicu za članstvo u NATO-u, a sredinom studenog Međunarodni sud pravde odbacio je sve prigovore Srbije i proglasio se nadležnim za hrvatsku tužbu protiv Srbije za povredu Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju genocida.

No, u procesu pridruživanja EU 2008. ostat će upamćena po slovenskoj blokadi pregovora zbog navodnog "prejudiciranja granice" u hrvatskim pristupnim dokumentima.

Unatoč pokušaju francuskog posredovanja, Vladinom prihvaćanju da potvrdi da nijedan dokument u pregovorima neće prejudicirati granicu, slovenska je Vlada krajem godine i službeno potvrdila odluku o uskraćivanju suglasnosti na otvaranje i zatvaranje većine poglavlja. Stoga je na pristupnoj konferenciji 19. prosinca Hrvatska otvorila samo jedno umjesto devet i zatvorila tri umjesto pet poglavlja. 

Problemi sa Slovencima

Hrvatska Vlada i premijer reagirali su očekivanjima da Slovenija još jednom razmotri svoja stajališta, porukom kako nema mjesta panici, kako će slovenska odluka samo usporiti hrvatski put ka Europi.

Obzirom na potporu svih drugih članica EU, Hrvatska nastavlja svojim putem, odlučna u provedbi potrebnih reformi, kako bi završila pregovore 2009. i postala 28. članicom EU, poručili su premijer i Vlada.

U 2009., ključnu godinu za pregovore s EU Hrvatska ulazi sa 22 otvorena poglavlja i sedam privremeno zatvorenih, iako je spremna na otvaranje još deset poglavlja, a sredinom siječnja, nakon dogovora o natječajima za privatizaciju brodogradilišta, trebali bi se ispuniti uvjeti i za otvaranje zadnjeg poglavlja.

A o poslu obavljenom na usklađivanju zakonodavstva s europskim govori i podatak da se od više od 1.600 točaka dnevnog reda odrađenih na 60 sjednica Vlade u ovoj godini na usklađivanje odnosilo njih 250.