Agencije za opremu pod tlakom unajmila je prostor toliko velik da svaki od njihovih 11 zaposlenika na raspolaganju ima oko 47 četvornih metara.


Računima se ne opterećuju previše u brojnim državnim agencijama, institutima, fondovima i drugim javnim tijelima. Plaće su tamo često veće nego ministarske, voze skupocjene automobile, unajmljuju skupe prostore. Ustanovljeno je da bi se racionalnijim poslovanjem na njima moglo uštedjeti i do pola milijarde proračunskih kuna. Vlada sada najavljuje rezove, u okviru reformi koje zahtijeva Europska Komisija, no ne i koliko će biti duboki.

Vezani članci Ilustracija Stiže novi paket pomoći: Europska komisija Turskoj šalje još milijardu eura Vladin plan štednje - 2 Slijede li otkazi zbog novih mjera štednje? "Nedostaje nam pojašnjenje"

U Hrvatskoj je 187 agencija, ustanova, fondova i parkova, a zapošljavaju oko 25 tisuća ljudi. Državu na godinu stoje više od 3 milijarde kuna.

Hrvatska je siromašnija za još jednu obitelj - Ovo je njihova priča

Kolika je rastrošnost po Agencijama pokazuje i primjer Agencije za opremu pod tlakom. Unajmili su veliki prostor tako da svaki od njihovih 11 zaposlenika na raspolaganju ima oko 47 četvornih metara, poput jednog manjeg stana.

Vlada im sada najavljuje rezove. Bit će spajanja, usklađivanja plaća i rigoroznijih propisa za primjerice kupnju automobila.

Lalovac o 'utezima za proračun': Smanjit će se plaće direktorima agencija i javnih poduzeća

'Ta priča će se sigurno dogoditi', kaže potpredsjednik Vlade Branko Grčić.

'Ovo je još potrebno dodatno napraviti kako bi Hrvatska sutra mogla izaći iz zaduživanja', poručio je ministar Gordan Maras.

Teže do novih kredita

Zbog nabujalog javnog duga i javna poduzeća će sada teže do novih kredita.

'Samo poduzeća koja će imati jasan program restrukturiranja bit će podržana od strane Vlade sa dodatnim jamstvima za eventualna zaduživanja', objasnio je Grčić.

Plan ušteda stiže nakon provedenog dubinskog snimanja stanja proračunskih korisnika. Zaključke stručnjaka Vlada nije objavila i tako ostavila prostor sumnji.

Kristijan otišao iz HBOR-a, Lalovac mu poručio: Posao nisi obavio kako treba

'Uglavnom imamo neke kozmetičke zahvate. Ja se bojim da bi se i ovdje moglo dogoditi isto da će se spojiti dvije Agencije i da će se zapravo smanjiti samo da će te umjesto dvije table imati jednu i umjesto dva ravnatelja će te imati jednoga', kaže Vedran Đulabić s Katedre za upravnu znanost Pravnog fakulteta u Zagrebu.

'Lov u mutnom'

Zakona koji regulira rad Agencija nema.

'U nedostatku te zakonske regulative vi imate jednu šaroliku situaciju gdje se onda, možemo to tako reći, lovi u mutnom', kaže Đulabić.

Je li Vladin plan reformi dobar, idući će tjedan ocjenjivati i Europska Komisija.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju