Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska pošta iako zatvorila većinu ureda koji su poslovali s gubitcima, preostalih 300- tinjak, koliko ih imaju više od zakonske obaveze, ipak neće zatvarati.


Predsjednik Uprave Hrvatske pošte (HP) Alen Premužak izvijestio je u srijedu kako su ostali na 1018 poštanskih ureda što je još uvijek 300-tinjak više od zakonske obveze, pa bi ih mogli zatvoriti, no to će im, kako je rekao, biti 'zadnja stvar', ako se više ništa drugo ne da učiniti.

Vezani članci Provjereno: Područna škola Jablan u Gorskom kotaru - 3 Njihove učionice broje zadnje dane, mališani su neutješni: "Trebala bi doći dizalica i prenijeti školu gdje ima djece!" Most slobode Ključna gradska prometnica bit će zatvorena za sav promet: Objavljeni obilazni pravci

Premužak je tako odgovorio na sumnje članova saborskog Odbora za lokalnu i područnu samoupravu da će se racionalizacija u pošti i zatvaranje poštanskih ureda nastaviti.

Maskirani razbojnik opljačkao poslovnicu Hrvatske pošte

U Hrvatskoj se dogodila nezakonita i nasilna liberalizacija poštanskog tržišta. HP je zato pao na svega 65 posto tržišta prije liberalizacije i ulaska u EU, rekao je ustvrdivši da je 'netko očigledno rezervirao prostor HP-a' pri čemu su, dodao je, izgubili gotovo milijardu kuna prihoda.

Osim tog ključnog faktora, tradicionalni poštanski poslovi nestaju, a HP nije niti na državnom proračunu, naveo je Premužak otežane okolnosti funkcioniranja HP-a.

'Ne možemo sjesti i plakati nego nešto poduzeti", rekao je i pobrojao nove usluge HP-a poput 'evotv'-a ili brzorastuće pay-televizije, 'e-boxa' kao nadogradnje na fizičku poštu, a želimo, kaže, racionalnije postupati i sa svoje 824 nekretnine kroz najam ili prodaju pa sve čine da razdvoje svoju od imovine HT-a.

Upozorenje policije: Ne nasjedajte na novu poštansku prevaru!

Između 2011. i 2013. ukinuli su i 134 poštanska ureda koji su poslovali s gubitkom. Predsjednik odbora Krešimir Bubalo (HDSSB) apelirao je na zaustavljanje takvog trenda racionalizacije poštanskih ureda kao i na dostupnost poštanskih usluga u svim dijelovima Hrvatske, pa i ondje gdje lokalna samouprava ne može subvencionirati opstanak poštanskog ureda ili ispostave.

'U nekim baranjskim selima već su ukinute područne škole, pa ambulante, matičari i sada poštanski uredi. Uskoro će i stanovnika biti manje pa će sela podsjećati na salaše", požalio se Deneš Šoja (zastupnik manjina) upitavši zašto se ne bi mogli preslikati dobri primjeri gdje jedan zaposlenik HP-a radi u nekoliko sela kao poštar, ali i šalterski službenik.

Premužak je podsjetio da su dosad morali otpustiti 1050 zaposlenika 'jer danas pošte više ne bi bilo'.

Zagreb: Opljačkana poslovnica Hrvatske pošte

Predsjednica Hrvatskog sindikata pošte Jadranka Dumbović novinarima je pak izjavila da su protiv daljnjeg otpuštanja radnika i zatvaranja poštanskih ureda jer se restrukturiranje tvrtke već provelo. 'Sad bi bilo dosta', rekla je te napomenula da se poštanski uredi danas otvaraju i drugim djelatnostima pa bi se svi djelatnici mogli zadržati.

Premužak je najavio da će prvi puta HP zatražiti državnu potporu za 'univerzalnu poštansku uslugu', a i izrazio nadu da će tu pripomoći i lokalna samouprava.

Branka Juričev Martinčev (HDZ) rekla je da poštanskoj ispostavi u Srimi kod Vodica nisu naplaćivali ni komunalnu i vodnu naknadu niti najam, a da je zbog 20.000 kuna gubitka šalter zatvoren iako su i gubitak htjeli nadoknaditi. 'Ako zimi nema puno prometa, ljeti kad dođu turisti sigurno nije tako', dodala je.

Zaposlenica napuljskog prefekta stradala od pisma-bombe

Marijan Škvarić (HNS) upitao je zašto je u Donjoj Višnjici ukinut poštanski ured, a u manjem susjednom naselju u Sloveniji pošta normalno radi, a iz HP-a su mu odgovorili da Slovenija ima drugačije ugovore s EU.

Davor Bernardić (SDP) pohvalio je pak restrukturiranje u HP-u i kvalitetu poštanskih usluga jer se, rekao je, nikad dosad nije desilo da pismo koje je poslao nije došlo na svoje odredište. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju