Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatska pošta

Imaju 300-tinjak ureda više i ne namjeravaju ih zatvoriti!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska pošta iako zatvorila većinu ureda koji su poslovali s gubitcima, preostalih 300- tinjak, koliko ih imaju više od zakonske obaveze, ipak neće zatvarati.

Predsjednik Uprave Hrvatske pošte (HP) Alen Premužak izvijestio je u srijedu kako su ostali na 1018 poštanskih ureda što je još uvijek 300-tinjak više od zakonske obveze, pa bi ih mogli zatvoriti, no to će im, kako je rekao, biti 'zadnja stvar', ako se više ništa drugo ne da učiniti.

Pročitajte i ovo Ilustracija Razbojništvo Pljačka na Jarunu: Maskiran zaskočio djelatnika pošte i ukrao novac Ilustracija Nova pljačka u Zagrebu Nepoznati muškarac opljačkao poštu, zaposlenici prijetio vatrenim oružjem

Premužak je tako odgovorio na sumnje članova saborskog Odbora za lokalnu i područnu samoupravu da će se racionalizacija u pošti i zatvaranje poštanskih ureda nastaviti.

Maskirani razbojnik opljačkao poslovnicu Hrvatske pošte

U Hrvatskoj se dogodila nezakonita i nasilna liberalizacija poštanskog tržišta. HP je zato pao na svega 65 posto tržišta prije liberalizacije i ulaska u EU, rekao je ustvrdivši da je 'netko očigledno rezervirao prostor HP-a' pri čemu su, dodao je, izgubili gotovo milijardu kuna prihoda.

Osim tog ključnog faktora, tradicionalni poštanski poslovi nestaju, a HP nije niti na državnom proračunu, naveo je Premužak otežane okolnosti funkcioniranja HP-a.

'Ne možemo sjesti i plakati nego nešto poduzeti", rekao je i pobrojao nove usluge HP-a poput 'evotv'-a ili brzorastuće pay-televizije, 'e-boxa' kao nadogradnje na fizičku poštu, a želimo, kaže, racionalnije postupati i sa svoje 824 nekretnine kroz najam ili prodaju pa sve čine da razdvoje svoju od imovine HT-a.

Upozorenje policije: Ne nasjedajte na novu poštansku prevaru!

Između 2011. i 2013. ukinuli su i 134 poštanska ureda koji su poslovali s gubitkom. Predsjednik odbora Krešimir Bubalo (HDSSB) apelirao je na zaustavljanje takvog trenda racionalizacije poštanskih ureda kao i na dostupnost poštanskih usluga u svim dijelovima Hrvatske, pa i ondje gdje lokalna samouprava ne može subvencionirati opstanak poštanskog ureda ili ispostave.

'U nekim baranjskim selima već su ukinute područne škole, pa ambulante, matičari i sada poštanski uredi. Uskoro će i stanovnika biti manje pa će sela podsjećati na salaše", požalio se Deneš Šoja (zastupnik manjina) upitavši zašto se ne bi mogli preslikati dobri primjeri gdje jedan zaposlenik HP-a radi u nekoliko sela kao poštar, ali i šalterski službenik.

Premužak je podsjetio da su dosad morali otpustiti 1050 zaposlenika 'jer danas pošte više ne bi bilo'.

Zagreb: Opljačkana poslovnica Hrvatske pošte

Predsjednica Hrvatskog sindikata pošte Jadranka Dumbović novinarima je pak izjavila da su protiv daljnjeg otpuštanja radnika i zatvaranja poštanskih ureda jer se restrukturiranje tvrtke već provelo. 'Sad bi bilo dosta', rekla je te napomenula da se poštanski uredi danas otvaraju i drugim djelatnostima pa bi se svi djelatnici mogli zadržati.

Premužak je najavio da će prvi puta HP zatražiti državnu potporu za 'univerzalnu poštansku uslugu', a i izrazio nadu da će tu pripomoći i lokalna samouprava.

Branka Juričev Martinčev (HDZ) rekla je da poštanskoj ispostavi u Srimi kod Vodica nisu naplaćivali ni komunalnu i vodnu naknadu niti najam, a da je zbog 20.000 kuna gubitka šalter zatvoren iako su i gubitak htjeli nadoknaditi. 'Ako zimi nema puno prometa, ljeti kad dođu turisti sigurno nije tako', dodala je.

Zaposlenica napuljskog prefekta stradala od pisma-bombe

Marijan Škvarić (HNS) upitao je zašto je u Donjoj Višnjici ukinut poštanski ured, a u manjem susjednom naselju u Sloveniji pošta normalno radi, a iz HP-a su mu odgovorili da Slovenija ima drugačije ugovore s EU.

Davor Bernardić (SDP) pohvalio je pak restrukturiranje u HP-u i kvalitetu poštanskih usluga jer se, rekao je, nikad dosad nije desilo da pismo koje je poslao nije došlo na svoje odredište. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene