Europska komisija ograničila je uporabu konzervansa, a to se posebno odnosi na kreme za lice i dječje pelene.


Kozmetički proizvodi na policama Europske unije od travnja iduće godine trebali bi biti sigurniji. Europska komisija ograničila je uporabu konzervansa. Posebice u kremama za lice i dječjim pelenama.

Vezani članci U Rijeci obilježen Dan Europe - 4 Bez vojne parade i vatrometa, već uz svečanu pjesmu i lonce: Rijeka na jedinstven način obilježila Dan Europe Andrej Plenković Plenković čestitao Dan Europe uz pouku: ''Ovo je vrijeme za odvažne odluke''

Dakle, šminka, kreme, šamponi, dječje pelene - od travnja iduće godine na europskim policama - sigurnija kozmetika.

Bebe bez pelena: Majke ih drže iznad kahlice i izgovaraju 'sss'

'Listopadom ove godine više ni jedan proizvod koji se stavlja na tržište, znači u planu je novi proizvod, ne smije imati te složene parabene zato što oni dolaze na listu zabranjenih tvari', objasnila nam je Ivona Vidić Štrac, iz Odjela za predmete opće uporabe HZJZ-a.

Upravo zbog štetnih svojstava Marcela već dugo pazi kakvu kozmetiku koristi.

Sama proizvodi preparate

'Kad sam imala dosta problema i s aknama i s nečistoćom na koži sam odlučila da više neću koristiti industrijsku kozmetiku ', kaže Marcela Velfl.

Čak se okrenula i proizvodnji kozmetičkih preparata - isključivo prirodnih.

'Od najobičnijih krema sam došla do ulja, šampona, svega i svačega', rekla je i nastavila: 'Meni je super, evo kosa je jučer friško oprana šamponom koji sam sama napravila, lice mi se popravilo, nemam više toliko akni i ožiljaka.'

Koža sve pamti: Preplanulost vas ne štiti od UV zraka!

Parabeni se nalaze u brojnim proizvodima no treba biti oprezan - upravo zato u kozmetici se ograničava njihova uporaba.

'Kad vi koristite više različitih proizvoda onda se taj unos parabena i svih ostalih supstanci zbraja i onda se smatra da može dovesti do nekog rizika za zdravlje', objašnjava Vidić Štrac.

Utječu na hormonsku aktivnost pa se na taj način može povezati i sa rakom dojke.

Dodatna sigurnost za majke

Njihova upotreba zabranjuje se u proizvodima za djecu - posebno pelenama. Za majke dodatna sigurnost.

'Normalno je da sve što nije dobro da se makne, pogotovo za djecu. Što prirodnije to bolje, sigurno, što manje kemije i to je to', kaže Sara.

Ograničavanjem složenih parabena i konzervansa otvoren je put prema zdravijoj kozmetici - ipak stručnjaci upozoravaju kako postoji još puno supstanci koje će trebati analizirati.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook