Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Eshumirani iz masovnih grobnica

Identificirano deset žrtava iz Domovinskog rata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na zagrebačkom Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku članovi obitelji danas su identificirali deset žrtava iz Domovinskog rata s početka agresija na Republiku Hrvatsku - pet hrvatskih branitelja i pet civila čiji su posmrtni ostaci pronađeni i ekshumirani iz masovnih i pojedinačnih grobnica na području Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske, Brodsko-posavske i Sisačko-moslavačke županije.

Identifikaciji je nazočila i potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor. 'Identificirana je još jedna žrtva iz najveće masovne grobnice u Vukovaru gdje je pronađeno 938 žrtava, te se sa današnjom identifikacijom broj identificiranih žrtava iz te masovne grobnice povećava na 815', rekla je potpredsjednica i ministrica Kosor.

Pročitajte i ovo Mjesto masovne grobnice djece u Tuamu - 2 Sramota Irske Razotkrivena jeziva tajna sirotišta koje su vodile časne sestre, bila je skrivana desetljećima: "Na taj je način bilo lako riješiti se tijela" Centar za reciklažu UTVRĐUJE SE IDENTITET Pronađeno tijelo žene u centru za reciklažu: Je li riječ o nestaloj Ani Walshe?

'Identificiramo danas i hrvatskog branitelja pronađenog u masovnoj grobnici u Plavićevcu i tako broj identificiranih žrtava iz te grobnice raste na deset i tim postupkom smo sve žrtve iz te grobnice identificirali', rekla je Kosor. Navela je da je jedna, nažalost, tužna zanimljivost da je među žrtvama koje su danas identificirane i jedna gospođa pronađena u masovnoj grobnici u Okučanima 2005. godine, a pokazalo se da je ona jedna od bolesnica iz Psihijatrijske bolnice u Pakracu. Dakle, i oni su, evo, ubijani, rekla je Kosor.

Svi eshumirani s popisa zatočenih i nestalih iz 1991.

Istaknula je da su sve osobe koje su danas identificirane na Popisu zatočenih i nestalih iz 1991., odnosno 1992. godine. 'Današnjim danom broj identificiranih žrtava raste i sada broj nestalih s početka agresije na Hrvatsku nakon ove identifikacije jest 1052 osobe', naglasila je Kosor, podsjetivši da su do danas to bile 1062 osobe.

'Ukupno smo iz masovnih i pojedinačnih grobnica ekshumirali 3720 branitelja i civila i sa današnjom identifikacijom broj identificiranih je 3136, što znači 84,61 posto identificiranih žrtava od eksumiranih', rekla je Kosor. Navela je da se i dalje najviše nestalih osoba traži na području Vukovarsko-srijemske županije. 'Taj naš trud i rad koji je često uistinu mukotrpan neće zastati dok ne pronađemo posljednju žrtvu', poručila je potpredsjednica Vlade i ministrica Jadranka Kosor. Najavila je da ovih dana ponovno počinju istražne radnje na mjestu mogućih masovnih ili pojedinačnih grobnica.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene