Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na zagrebačkom Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku članovi obitelji danas su identificirali deset žrtava iz Domovinskog rata s početka agresija na Republiku Hrvatsku - pet hrvatskih branitelja i pet civila čiji su posmrtni ostaci pronađeni i ekshumirani iz masovnih i pojedinačnih grobnica na području Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske, Brodsko-posavske i Sisačko-moslavačke županije.


Identifikaciji je nazočila i potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor. 'Identificirana je još jedna žrtva iz najveće masovne grobnice u Vukovaru gdje je pronađeno 938 žrtava, te se sa današnjom identifikacijom broj identificiranih žrtava iz te masovne grobnice povećava na 815', rekla je potpredsjednica i ministrica Kosor.

Vezani članci Slika nije dostupna Pariški krvnik policiji je bio poznat kao sitni kriminalac Slika nije dostupna Identifikacija bi mogla potrajati mjesecima: 'Ovisno o pronađenim dijelovima tijela'

'Identificiramo danas i hrvatskog branitelja pronađenog u masovnoj grobnici u Plavićevcu i tako broj identificiranih žrtava iz te grobnice raste na deset i tim postupkom smo sve žrtve iz te grobnice identificirali', rekla je Kosor. Navela je da je jedna, nažalost, tužna zanimljivost da je među žrtvama koje su danas identificirane i jedna gospođa pronađena u masovnoj grobnici u Okučanima 2005. godine, a pokazalo se da je ona jedna od bolesnica iz Psihijatrijske bolnice u Pakracu. Dakle, i oni su, evo, ubijani, rekla je Kosor.

Svi eshumirani s popisa zatočenih i nestalih iz 1991.

Istaknula je da su sve osobe koje su danas identificirane na Popisu zatočenih i nestalih iz 1991., odnosno 1992. godine. 'Današnjim danom broj identificiranih žrtava raste i sada broj nestalih s početka agresije na Hrvatsku nakon ove identifikacije jest 1052 osobe', naglasila je Kosor, podsjetivši da su do danas to bile 1062 osobe.

'Ukupno smo iz masovnih i pojedinačnih grobnica ekshumirali 3720 branitelja i civila i sa današnjom identifikacijom broj identificiranih je 3136, što znači 84,61 posto identificiranih žrtava od eksumiranih', rekla je Kosor. Navela je da se i dalje najviše nestalih osoba traži na području Vukovarsko-srijemske županije. 'Taj naš trud i rad koji je često uistinu mukotrpan neće zastati dok ne pronađemo posljednju žrtvu', poručila je potpredsjednica Vlade i ministrica Jadranka Kosor. Najavila je da ovih dana ponovno počinju istražne radnje na mjestu mogućih masovnih ili pojedinačnih grobnica.