Obavijesti Video Pretražite Navigacija

I sucima obveza ispunjavanja imovinskih kartica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Suci, i to ne samo oni novoimenovani, imat će obvezu ispunjavanja imovinskih kartica, odlučio je danas Hrvatski sabor, izmijenivši Zakon o sudovima.

Zakonskim je izmjenama, koje je Sabor izglasao potrebnom dvotrećinskom većinom, propisano da suci u roku od 30 dana od stupanja na sudačku dužnost moraju Ministarstvu pravosuđa podnijeti izvješće o svojoj imovini.

Pročitajte i ovo Marina Lovrić Merzel Nakon 10 godina Bivša županica osuđena na šest godina zatvora: Oduzet joj nezakonito stečena imovina Trgovački sud u Zagrebu Dolaze na ispitivanje Kako su se godinama preko fiktivnih računa izvlačili milijuni: Sudac i njegova pomoćnica bili su mozgovi cijele operacije?

Ne prijave li imovinu, suci mogu biti kažnjeni neisplatom plaće, dok će iskazivanje neistinitih podataka u kartici za posljedicu imati stegovnu odgovornost suca, a prihvaćen je amandman SDP-ovca Mate Arlovića da javnost ima pravo uvida u imovno stanje sudaca.

Propisana je i mogućnost da sudac može biti privremeno upućen na rad u drugi sud istog stupnja i do 50 kilometara udaljenosti, a najdulje na vrijeme od dvije godine, čime se želi rasteretiti predmetima preopterećene sudove te smanjiti višak sudaca na nekim sudovima.

Sabor je, također dvotrećinskom većinom, izmijenio Zakon o državnom odvjetništvu kojim se propisuje da odvjetništva više po punomoći ne mogu zastupati jedinice lokalne i regionalne samouprave, a tek po posebnoj punomoći mogla bi zastupati pravne osobe u vlasništvu ili pretežitom vlasništvu države.

U Državnom odvjetništvu osnovat će se posebni odjel za nadzor rada i edukaciju državno-odvjetničkih dužnosnika, u odvjetništva će se uvesti pravosudna inspekcija, a propisuje se i obveza da i državno-odvjetnički dužnosnici moraju ispunjavati imovinske kartice.

Izmijenjen je i Zakon o javnom bilježništvu, pa će Ministarstvo
pravosuđa moći povećati broj javno-bilježničkih ureda, ukažu li se za to gospodarske ili potrebe građana.

Javnim bilježnikom ubuduće će se moći postati i s tri godine staža (do sada je bilo potrebno pet godina) uz položen pravosudni ispit, a broj javno-bilježničkih prisjednika ograničit će se na dva po uredu.

Sabor je donio Zakon o državnoj izmjeri i katastru, kojim se jasnije uređuje postupak katastarske izmjere i postupanje ovlaštenika te prava i obveze svih sudionika u tom postupku.

Zakonom se propisuje da pravne i fizičke osobe mogu zatražiti i izmjeru pojedinačnih čestica, te se uvodi obveza da svi nositelji prava na nekretnine u roku od 30 dana sami moraju prijaviti promjenu na nekretnini ili će to, u protivnom, učiniti nadležni katastarski ured o trošku vlasnika.

Sabor je potvrdio Sporazum s Europskom komisijom kojim je Hrvatskoj namijenjeno 25 milijuna eura za poljoprivredu i ruralni razvoj iz programa SAPARD, predpristupnog fonda Europske unije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene