Obavijesti Video Pretražite Navigacija
USKOK-ova optužnica

Jurica državni novac trošio na kocku i dizajnersku odjeću

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U kockarnicama i dizajnerskim trgovinama bivši je hrvatski veleposlanik u SAD-u, Neven Jurica, potrošio stotine tisuće državnih kuna. Pomagala mu je, pri tom, i tajnica, a sve to stoji u optužnici USKOK-a koji je slučaj rasvijetlio ekspresno i još uvijek radi na detaljima.

USKOK-ova pitanja o rastrošnosti, bivši šef hrvatske misije pri UN-u, nije želio slušati pa je Neven Jurica pred istražiteljima šutio, a niti danas ne želi o tome. U telefonskom razgovoru poručuje kako nije potrošio ni centa te da sa sudom neće polemizirati preko medija. Čak 90 tisuća dolara, peglano je preko službene kartice, a 30 tisuća dolara iz blagajne. Preračunato u optužnici, potrošio je gotovo 700 tisuća kuna. Jurica je navodno podmirivao privatne troškove, podizao novac s bankomata, sve pravdao reprezentacijom, 'zaboravljao' dostaviti originalne račune. No, nije zavarao i službenice ministarstva, USKOK-ove svjedokinje.

Pročitajte i ovo Ilustracija Osmero u istražnom zatvoru Uskok objavio kako su dvije skupine uvozile luksuzne aute i varale na porezu: Državu ukupno oštetili za najmanje milijun eura Policija - 1 Policija na terenu Akcija USKOK-a: U tijeku uhićenja i pretresi na području Zagreba, oglasio se Božinović

>> USKOK podigao optužnicu protiv Jurice

Dok je on ignorirao upozorenja, kontrolori ministarstva ulazili su u trag novcu. Podaci se nisu podudarali, a umjesto za ručak, otkrivani su računi za određene trgovine, čak i one dizajnerske. Znao se i zabavljati, a njegovu strast prema kocki, razotkrivena je, baš kao i lokacije bankomata, odmah do kockarnica. 'Nadam se da će ovo biti jedna epizoda koja nije ugodna za njega, ali da će proći koliko-toliko bezbolno', rekao nam je njegov odvjetnik Ante Madunić.

I tajnica će šefovim stopama

Juričin odvjetnik, pokušao se nagoditi s tužiteljstvom, no bezuspješno. Vrtoglavi minus Jurica je i podmirio, čak štoviše i pretplatio, jer je vratio 20.000 dolara više. Štedjela nije ni Juričina osobna tajnica, a sudeći prema onom što je rekla istražiteljima, i obračun se vodio traljavo. 'Tome se nije posvećivala osobita pažnja, ispunjavali su se takoreći reda radi', rekla je tajnica.

Juričina tajnica, USKOK-u je rekla da je nitko nije upozorio na propuste te će i ona, čini se, šefovim putem. Prema financijskim vještacima, mora opravdati trošak bez pokrića, oko 6000 dolara. Nju, neslužbene su informacije, čeka kazneni postupak, a o tome u ministarstvu vanjskih poslova, čija je zaposlenica, kažu, još ništa ne znaju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene