Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) kasni 130 dana u plaćanju duga od oko milijarde kuna ljekarnama za lijekove na recepte, a ljekarne ne plaćaju dobavljačima, rekao je danas predsjednik Uprave Medike Damir Kuštrak.


Udruženje veledrogerija upozorava da zbog neplaćanja dugova dolazi do stalnih poremećaja, pa su moguće i nestašice nekih lijekova. Kuštrak tvrdi da veledrogerije "na lageru" imaju sve više robe koju ne mogu isporučiti jer nije plaćena.

Vezani članci Vedran Jerković Otac djevojčice s teškom bolesti o nedostatku lijekova: "Ja ću preokrenuti kuglu zemaljsku da nađem lijek za svoju Tonku..." Lijekovi, ilustracija - 2 Dug prema veledrogerijama i dalje raste: ''Bili smo prisiljeni pokrenuti zaštitne mehanizme, bolnice ulaze u poseban režim isporuke lijekova i medicinskih proizvoda''

Predstavnici dobavljača prošlog su se petka sastali s državnim
tajnikom za zdravstvo Antom Zvonimirom Golemom koji im je obećao da će ih ministar zdravstva i socijalne skrbi Neven Ljubičić nazvati i ponuditi im rješenje.

- Krajnji je čas da država stabilizira plaćanje u zdravstvu, a Vladina je odgovornost da rješava probleme", ističe Kuštrak, budući da se posljednjih godina stalno ponavlja ista priča - HZZO sve više kasni s isplatom, dobavljači uzbunjuju javnost, pa Ministarstvo zdravstva pronađe sredstva za podmirenje dijela duga, pa se sve nastavi po starom.