Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Hrvatskoj nema opasnosti od epidemije tzv. superbakterije, poručio je danas Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) u povodu napisa u medijima o pojavi superbakterije u susjednoj Srbiji.


Superbakterija ne pokazuje znakove epidemijskog širenja. Zahvaljujući mogućnostima analize i dobro educiranom kadru u mikrobiološkim laboratorijima koji mogu utvrditi postojanje infekcije uzrokovane takvom rezistentnom enterobakterijom, te zaposlenima na bolničkim odjelima koji su dobro upućeni u mjere koje treba provoditi za sprečavanje širenja infekcija, mogućnost širenja infekcije na druge bolesnike svedena je na minimum, ističe HZJZ.

Vezani članci Ilustracija Smrtonosna bakterijska zaraza širi se među školskom djecom: Britanske vlasti izdale posebno upozorenje Ilustracija Srbijanski nastavnici traže status službene osobe: "Trebamo zaštitu od nasilnih učenika"

Superbakterija je naziv koji se u medijima obično koristi za bakterije koje nose gene za sintezu enzima poznatih pod nazivom karbapenemaze, a uključuju gram negativne bakterije iz porodice enterobakterija kao što su npr. Escherichia coli i Klebsiella pneumoniae.

Srbija potencijalni rasadnik SUPERBAKTERIJE!

NDM-1 (New Delhi Metallo-beta-lactamase-1) je enzim koji bakterije koje ga produciraju čini rezistentnim na antibiotike širokog spektra iz skupine beta-laktamskih antibiotika koji se zovu karbapenemi.

Već se nekoliko godina zna da se na području Balkana, posebno u Grčkoj, javljaju infekcije uzrokovane enterobakterijama rezistentnim na karbapeneme. U ostatku Europe takvi sojevi su rijetki.

HZJZ naglašava da se u Hrvatskoj u sklopu nacionalnog praćenja rezistencije već duže od 10 godina sustavno prati rezistencija, uključujući i sojeve enterobakterija rezistentnih na karbapeneme.

Prvi slučaj enterobakterije s NDM-1 genom u Hrvatskoj je zabilježen 2009. godine, a od tada bilo je ukupno 17 sporadičnih izolata. Tijekom prošle godine zabilježena su četiri slučaja.

S druge strane, napominje HZJZ, Srbija nema takav sustav, tako da je teško procijeniti koliko je slučajeva takvih infekcija tamo bilo.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju