Obavijesti Pretražite Navigacija
IMPRESIVNE BROJKE

Vojska na vatreni ponedjeljak angažirala najviše protupožarnih snaga u sezoni

Kanader u akciji (Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell) - 15
Kanader u akciji (Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell) - 15 Hrvoje Jelavi?/Pixsell
1/3 >> Pogledaji ovu galeriju Kanader, ilustracija Kanader, ilustracija Foto: Dusko Jaramaz/Pixsell Kanader u akciji (Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell) - 15 Kanader u akciji (Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell) - 15 Foto: Hrvoje Jelavi?/Pixsell +0 Kanader/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Galerija
Hrvatska vojska u ponedjeljak je angažirala najveći broj protupožarnih snaga ove godine na gašenju čak tri požara pri čemu je najviše ljudstva gasilo požar kod Segeta Gornjeg, izvijestilo je u utorak Ministarstvo obrane.

Devet protupožarnih zrakoplova, četiri Canadaira 415, četiri Airtractora 802 i jedan helikopter Mi8 MTV bili su uključeni u gašenje požara kod Segeta Gornjeg u Splitsko-dalmatinskoj županiji, kod Drinovaca u Šibensko-kninskoj županiji i Bilog Briga u Zadarskoj županiji.

Od početka protupožarne sezone, na gašenju požara kod Segeta Gornjeg angažiran je najveći broj protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH, ističe MORH.

Na tom su požarištu i u ranim jutarnjim satima u utorak angažirana dva Canadaira 415 i dva Airtractora 802, a u gašenju požara sudjelovalo je i 26 vojnika.

Ostvareno 490 letova s više od 51 sata naleta

U ponedjeljak je ostvareno 490 letova s više od 51 sata naleta, utrošene su 32.742 litre goriva, izbačene 2154 tone vode i utrošene 664 litre pjenila. Provedeno je i protupožarno izviđanje na ruti Zadar-Knin-Zadar dva puta tijekom dana s ciljem ranog otkrivanja požara.

Besposadni zrakoplovni sustav "Orbiter 3" proveo je protupožarno izviđanje te je tijekom svog leta otkrio požar u Drinovcima koji je prijetio kućama i stanovništvu. Nakon toga žurno su preusmjerena dva protupožarna zrakoplova s gašenja požara u Segetu Gornjem na gašenje požara u Drinovcima.

MORH podsjeća da je Hrvatska vojska u ponedjeljak pružila pomoć i Turskoj gdje je upućen jedan avion Canadair CL-415 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s dvije posade.

Ističu da su pripadnici Hrvatske vojske dan i noć na dužnosti te u suradnji s ostalim pripadnicima sustava domovinske sigurnosti koordiniraju, zapovijedaju snagama za gašenje požara te podnose izvješća o poduzetim i provedenim aktivnostima. Zračne snage u drugoj fazi protupožarne sezone gasile 50 požara

Od početka II. faze protupožarne sezone 21. lipnja do 3. kolovoza, zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH sudjelovale su u gašenju 50 požara - 20 u Šibenskoj-kninskoj, 16 u Splitsko-dalmatinskoj županiji, 11 u Zadarskoj, dvaju u Dubrovačko-neretvanskoj i jednog Primorsko-goranskoj županiji.

Pripadnici protupožarnih snaga Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvršili su 34 protupožarno izviđanje u županijama priobalja.

Tim besposadnih zrakoplovnih sustava angažiran je šest puta i ostvario je šest letova s besposadnim zrakoplovnim sustavom "Orbiter 3" u trajanju od više od 14 sati, a u cilju provedbe protupožarnih izviđanja i izviđanja opožarenih površina.

Na zadaćama gašenja požara i protupožarnog izviđanja u II. fazi protupožarne sezone izvršeno je 2198 letova, ostvareno više od 342 sata naleta, utrošeno 210.305 litara goriva, izbačene 10.164 tone vode, prevezeno 7,5 tona tereta i utrošeno 2507 litara pjenila.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene