Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HUP-ova prognoza

Poslodavci na mukama, traže promjene: Hrvatskoj se do 2030. sprema velika promjena na tržištu rada

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Hrvatska udruga poslodavaca u analizi objavljenoj u petak smatra da treba modernizirati Zakon o radu, ali i urediti neka oporezivanja.

U Hrvatskoj će do 2030. godine uz pretpostavku stabilnog rasta BDP-a biti između 400.000 i 500.000 stranih radnika, pa bi svaki četvrti radnik u Hrvatskoj tada mogao biti stranac, kaže se u analitičkom prilogu Hrvatske udruge poslodavaca "Fokus tjedna" objavljenom u petak.

"S obzirom na ubrzano pogoršanje demografskih trendova, snažan ekonomski rast i kontinuiranu napetost tržišta rada, procjenjujemo da bi ukupan broj stranih radnika do 2030. mogao dosegnuti 400.000, 500.000, uz pretpostavku rasta BDP-a od oko 2,5 posto kroz idućih sedam godina", kaže se u prilogu koji potpisuje glavni HUP-ov ekonomist Hrvoje Stojić.

Pročitajte i ovo Vrtić - 1 Stroge mjere štednje Kada gospodarstvo ovisi o turizmu: Nekada bogata općina smanjila je plaće radnicima vrtića, a povećala cijene za roditelje

Strani radnici tada bi činili četvrtinu ukupne radne snage u Hrvatskoj.

Poslodavci smatraju da Hrvatska uz imigraciju u sektore s najvećim deficitom radne snage, treba ciljati na visokokvalificirane radnike za djelatnosti koje postižu brži realni rast produktivnosti u odnosu na EU-ov prosjek i mogu biti perjanice ekonomije poput ICT-a, turizma, graditeljstva, poljoprivrede te dijelova prerađivačke industrije, npr. proizvodnje kapitalnih dobara.

Modernizirati Zakon o radu

U pogledu izmjena Zakona o strancima, HUP pak ističe potrebu jačanja korištenja EU Plave karte za ICT stručnjake i bez završenog visokog obrazovanja kao i jednostavniju procedure spajanja obitelji, što zauzvrat pomaže privlačenju talenata sa trećih tržišta, integraciji stranaca i društvenoj stabilnosti.

Neizostavnom u HUP-u smatraju i modernizaciju Zakona o radu u smjeru zaštite radnika umjesto radnog mjesta, promocije fleksibilnih oblika zapošljavanja, jednostavnijih propisa i ukidanja zaštitne klauzule.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NE ODUSTAJU OD ŠTRAJKA Holding digao plaće radnicima, ali sindikati nisu zadovoljni: "Mala je mogućnost da će se pregovorima ostvariti napredak"

Pročitajte i ovo Premijer/premijerka na jedan dan pišite nam ''Raskinula bih Vatikanske ugovore''; ''Ukinula glasanje dijaspore''; ''Lopovima bi se tresle gaće'': Što biste vi učinili da ste premijer/ka na jedan dan?

HUP se zalaže i za smanjenje poreznog klina na srednje visokim i višim bruto plaćama, od 167 posto prosjeka naviše na razinu TOP-5 najkonkurentnijih članica EU, što je čak 10 postotnih bodova ispod aktualnih 42,5 posto.

Ključno je rasteretiti plaće visokokvalificiranih čiji poslodavci mogu neposredno utjecati na ubrzanje rasta produktivnosti, naročito kroz podizanje praga primjene više stope poreza na dohodak, smatraju poslodavci.

Na manje važnim drže i izjednačavanje poreznog tretmana dohotka od rada i rentijerskih aktivnosti. Razlike su, upozoravaju, velike pa je tako efektivna stopa kojom se oporezuje prihod od najma turistima (1-10 posto) više nego deset puta manja od efektivne stope na nesamostalni rad, što negativno utječe na dostupnost radne snage u turističkim regijama.

Upozoravaju i na, prema njihovom mišljenju, veliki nesrazmjer između poreznog tretmana dugoročnog najma te najma turistima u odnosu na efektivnu stopu kojom se oporezuje isplaćena dobit: 8,4 i i 4,5, u odnosu na 20,8 posto.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene