Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Višak umirovljenika, manjak novca

HSU nezadovoljan vladinim odnosom prema 2. mirovinskom stupu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska stranka umirovljenika nije zadovoljna načinom na koji se Vlada RH odnosi prema drugom mirovinskom stupu, izrazivši sumnju da je odustala od osnutka posebne stručne skupine za to područje, što je javnosti obećao premijer osobno, te da odluke o sudbini drugog stupa namjerava prepustiti Ekonomskom vijeću.

HSU navodi u današnjem priopćenju da to zaključuje iz današnjeg odgovora potpredsjednika vlade Damira Polančeca na upit saborskog zastupnika Borisa Kunsta.

Pročitajte i ovo Milan Bandić Otvorio Trgovački sud Milan Bandić u stečaju, dug dodatno narastao Dao otkaz pa shvatio da mu tvrtka godinama nije uplaćivala u mirovinsko (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Provjereno istražuje Dao otkaz pa otkrio da mu tvrtka godinama nije uplaćivala u mirovinski fond

Stranka drži da ignoriranjem svojih obećanja vlada pokazuje da je ne zanima ni socijalni dijalog ni stručna procjena problema, nego da drugi stup doživljava kao politički poligon za vlastitu promidžbu.

'Ekonomsko vijeće, uz dužno poštovanje, ne smatramo relevantnim timom stručnjaka koji mogu dovoljno neovisno i stručno odlučivati o drugom stupu, a tome u prilog ide i vladino obećanje o posebnoj ekspertnoj skupini', navodi se.

HSU odbacuje i današnju tvrdnju potpredsjednika Polančeca da tranzicijski trošak mirovinske reforme za 2008. iznosi 15 milijarda kuna.

Tranzicijskim troškom, piše u priopćenju, može se smatrati samo izdvajanje od pet posto u obvezne mirovinske fondove (drugi stup), čime fond generacijske solidarnosti ostaje prikraćen za 4,5 milijarda kuna u 2008. Ta se 'rupa' u proračunu mora pokriti na teret svih poreznih obveznika i zato se taj iznos jedini može smatrati stvarnim tranzicijskim troškom.

Sve ostalo su obveze države prema postojećim zakonima i ne mogu ulaziti u zbroj tranzicijskog troška, što se posebice odnosi na mirovine hrvatskih branitelja. Izjave o 15 milijarda kuna tranzicijskog troška držimo neopreznima i mislimo da se mogu protumačiti kao namjera da se zavara javnost, navodi se u priopćenju HSU-a.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene