Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska stranka umirovljenika nije zadovoljna načinom na koji se Vlada RH odnosi prema drugom mirovinskom stupu, izrazivši sumnju da je odustala od osnutka posebne stručne skupine za to područje, što je javnosti obećao premijer osobno, te da odluke o sudbini drugog stupa namjerava prepustiti Ekonomskom vijeću.


HSU navodi u današnjem priopćenju da to zaključuje iz današnjeg odgovora potpredsjednika vlade Damira Polančeca na upit saborskog zastupnika Borisa Kunsta.

Vezani članci Slika nije dostupna Vlada ne rješava probleme drugog mirovinskog stupa Slika nije dostupna Čačić: Vlada laže bez ikakvog srama

Stranka drži da ignoriranjem svojih obećanja vlada pokazuje da je ne zanima ni socijalni dijalog ni stručna procjena problema, nego da drugi stup doživljava kao politički poligon za vlastitu promidžbu.

'Ekonomsko vijeće, uz dužno poštovanje, ne smatramo relevantnim timom stručnjaka koji mogu dovoljno neovisno i stručno odlučivati o drugom stupu, a tome u prilog ide i vladino obećanje o posebnoj ekspertnoj skupini', navodi se.

HSU odbacuje i današnju tvrdnju potpredsjednika Polančeca da tranzicijski trošak mirovinske reforme za 2008. iznosi 15 milijarda kuna.

Tranzicijskim troškom, piše u priopćenju, može se smatrati samo izdvajanje od pet posto u obvezne mirovinske fondove (drugi stup), čime fond generacijske solidarnosti ostaje prikraćen za 4,5 milijarda kuna u 2008. Ta se 'rupa' u proračunu mora pokriti na teret svih poreznih obveznika i zato se taj iznos jedini može smatrati stvarnim tranzicijskim troškom.

Sve ostalo su obveze države prema postojećim zakonima i ne mogu ulaziti u zbroj tranzicijskog troška, što se posebice odnosi na mirovine hrvatskih branitelja. Izjave o 15 milijarda kuna tranzicijskog troška držimo neopreznima i mislimo da se mogu protumačiti kao namjera da se zavara javnost, navodi se u priopćenju HSU-a.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju