Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spremaju peticiju

HSS traži smanjenje PDV-a na hranu: Hrvati ne smiju biti gladni!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska seljačka stranka još jednom od Vlade RH traži smanjenje PDV-a na hranu.

HSS poručuje kako ovo nije prvi puta da Vladu traži smanjenje PDV-a na hranu na 10 posto, isto kao što je u turizmu. Naglašavaju kako od svojih zahtjeva neće odustati.

Pročitajte i ovo Ukrašavanje Zagreba uoči Adventa - 2 Božićna čarolija FOTO Kuhano vino i kobasica za sedam eura: Provjerite cijene i gastroponudu na zagrebačkom Adventu Slika nije dostupna PDV na cipelice i hranu ODGOVOR premijeru: '50.000 građana Hrvatske za Milanovića su NITKO!'

Kako se Vlada oglušila na nekoliko zahtjeva, HSS će iskoristiti demokratski dopustiva sredstva kako bi Vladu prisilio na spuštanje PDV-a.

>> 'Zbog Vladine politike ćemo opet po 'špeceraj' u inozemstvo'

U subotu, 1. rujna u 10 sati HSS će pokrenuti veliku akciju prikupljanja potpisa za zahtjev Vladi RH da smanji PDV. 'Hrvati ne smiju biti gladni', poručili su iz HSS-a i nadaju se da će Vlada reagirati na potpise, kada već nije na glas naroda.

Predsjednik Hrvatske seljačke stranke (HSS) Branko Hrg pokazao je slike košarica s hranom Kukuriku koalicije s PDV-om od 25 posto i HSS-ova prijedloga s PDV-om od deset posto te istaknuo kako je u drugoj košarici koja je vidljivo bogatija i jedan ispečeni pijetlić da nam se ljudi "bolje malo zaslade".

Ako vlada ne prihvati smanjenje stope PDV-a na hranu, rekao je Hrg, to će biti jedna od glavnih okosnica HSS-ova programa za buduće parlamentarne izbore. Na pitanje novinara kako komentira to što je HSS u prošloj vladi sudjelovao u vlasti, a nije imao prijedlog za smanjenje PDV-a, Hrg je odgovorio da je PDV tada bio 23 posto i da ga se nitko nije usudio podići na 25 posto jer bi se vjerojatno dogodila revolucija, koja se sada nije dogodila. Dodao je da HSS ima nove ljude u vodstvu stranke i da se osmišljava drukčija politika.

Predsjednik HSS-ova Stručnog vijeća Damir Novotny istaknuo je kako sve zemlje članice EU-a imaju nižu stopu PDV-a na prehrambene proizvode, koja se kreće od sedam do devet posto, a svrha niže stope PDV-a na prehrambene proizvode jest osigurati jeftiniju hranu te poticati potrošnju domaćih proizvoda. Susjedna Slovenija, osim osnovne stope PDV-a od 20 posto, primjenjuje i stopu od 8,5 posto na prehrambene proizvode, Njemačka za prehrambene proizvode primjenjuje stopu od sedam posto, a Austrija od devet posto.

HSS s tim u vezi vladi postavlja politički zahtjev da se u reformi poreznog sustava, koja se planira za početak iduće godine, osim poreza na imovinu kao novoga poreznog oblika, uvede i snižena stopa PDV-a za prehrambene proizvode od deset posto, istaknuo je Novotny.

"Budući da je cijena hrane u Hrvatskoj i zbog visoke stope PDV-a najviša u Europi, kućanstva zbog svojih sniženih dohodaka smanjuju potrošnju i na taj način utječu negativno na domaće prizvođače hrane", istaknuo je Novotny i dodao da bi vlada prije ulaska Hrvatske u EU morala uvesti međustopu PDV-a od deset posto na prehrambene proizvode i tako utjecati na snižavanje cijena tih proizvoda. Ako se to ne dogodi, ustvrdio je Novotny, "kupovna moć hrvatskih kućanstava odlijevat će se u inozemstvo" pa će se time smanjivati i kupnja domaćih prehrambenih proizvoda.

Argumenti Ministarstva financija da bi uvođenje međustope od deset posto negativno utjecalo na prihode državnog proračuna tek su djelomično točni, ocijenio je, budući da iskustvo iz drugih zemalja pokazuje da snižavanje stope PDV-a na prehrambene proizvode utječe na povećavanje potrošnje, pa time u srednjem roku i povećava proračunske prihode, poručio je Novotny.

 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene