Obavijesti Video Pretražite Navigacija

HSS-HSLS-PGS: Za turizam temeljen na domaćoj proizvodnji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednici stranaka koalicije HSS-HSLS-PGS - Josip Friščić, Đurđa Adlešić i Nikola Ivaniš na konferenciji su za novinare rekli da se ta koalicija zauzima za razvoj turizma koji će se temeljiti na domaćoj proizvodnji i očuvanu okolišu te za kvalitetan nastavak decentralizacije.

Predsjednik HSS-a Josip Friščić kazao je da se turizam smatra jednom od tri najznačajnije gospodarske grane, ali da se u turizmu koristi previše proizvoda iz uvoza. Naveo je da je u prvih osam mjeseci ove godine u Hrvatsku uvezeno poljoprivrednih proizvoda u vrijednosti 1,3 milijarde dolara i da je deficit u tom dijelu razmjene najveći od osnutka države.

Pročitajte i ovo Pada cijena šećera - 1 Dobre vijesti U moru porasta cijena, jedan proizvod uskoro bi mogao pojeftiniti: "Cijena tone na europskom tržištu pala je s 1000 na 800 eura" Slika nije dostupna Restorani i hoteli idu jeftinijim putem Uz bogatsvo domaće hrane turistima poslužujemo uvoznu

Istaknuo je da je isplativost turizma koji svoju ponudu namiruje uvozom, upitna, te da je važno i kako se poljoprivrednim proizvodima opskrbljuju hrvatski građani.

"Hrvatskoj treba reforma poljoprivrede, a da bi se to ostvarilo, u državnom proračunu treba osigurati najmanje 6 milijardi kuna na godinu, što je malo manje od 6 posto proračuna", ocijenio je Friščić.

Predsjednica HSLS-a Đurđa Adlešić kazala je da Opatiju kao brend treba sačuvati, jer je u posljednjem desetljeću taj brend doveden u pitanje i često se prepoznaje samo zbog problema u vezi s Liburnia Riviera Hotelima. Ocijenila je da to nije dobro, da takve brendove treba sačuvati dobrom infrastrukturom, izgradnjom boljih prometnica i kvalitetnom decentralizacijom.

Adlešić je istaknula da novac mora ostati ondje gdje je stvoren te da decentralizaciju koja je počela u mandatu sadašnje Vlade, treba nastaviti.

Predsjednik PGS-a Nikola Ivaniš smatra da do preporoda poljoprivrede na Kvarneru i u Istri može doći samo ako se očuva okoliš te da je za razvoj poljoprivrede na tom području potrebno "preostalu prljavu industriju prebaciti na plin". Ivaniš je kazao da Inina rafinerija u Urinju pokraj Rijeke mora početi koristiti plin, kao i planirani "blok tri" u termoelektrani u Plominu.

"Lokalne vlasti, Istarska i Primorsko-goranska županija, nemaju pravo dati suglasnost HEP-u da se plominski blok 3 gradi na ugljen", kazao je Ivaniš ocijenivši da bi gradnja pogona na ugljen onemogućila razvoj poljoprivrede i turizma na tom području u sljedećih 20 godina.

Navečer će, kako je najavljeno, koalicija u Puli održati tribinu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene