Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Problem rješavati sa Slovenijom'

HSS: Hrvatskoj ne treba odlagalište nuklearnog otpada

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik HSS-a Krešo Beljak i hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir (HSS) u ponedjeljak su od premijera Tihomira Oreškovića i Vlade zatražili da se u Hrvatskoj ne gradi odlagalište nuklearnog otpada, a problem odlaganja tog otpada da rješavaju u dijalogu sa Slovenijom.

"Nećemo odlagalište nuklearnog otpada. Rješenje je u razgovoru sa Slovencima, koji su nam spremni izaći u susret i riješiti taj problem, ali netko s hrvatske strane treba početi razgovore", istaknuo je Beljak na konferenciji za novinare. Poručio je da je to prilika za pokazivanje domoljublje pa će, ako treba, HSS krenuti u prosvjede i pozvati sve domoljube da im se pridruže.

HSS poziva domoljube

Pročitajte i ovo Krško: Novo skladište za nuklearno gorivo - 7 Novi način skladištenja Reporter Dnevnika Nove TV ušao u skladište u kojem će se idućih stotinu godina čuvati potrošeno gorivo iz nuklearke Krško Krešo Beljak i Stjepan Kovač pregovara i s drugima Beljak u HSS primio političara optuženog za lažiranje prijetnji smrću: "Dobili smo značajno pojačanje"

Imamo problem masovnog iseljavanja iz Hrvatske, a to sigurno nećemo riješiti ako ćemo u prekrasnim dijelovima Hrvatske, kao što je to Banovina, graditi odlagališta nuklearnog otpada.

"Zato pozivam premijera Tihomira Oreškovića, Vladu i sve stranke da na tom problemu pokažu svoje domoljublje, a ne u Jasenovcu niti u Bleiburgu. Domoljublje se pokazuje brigom za svoj narod upravo na problemima koji su možda za nekoga mali, ali za stanovnike Banovine, Dvora na Uni, Kostajnice i Gvozdanskog to su vrlo veliki životni problemi", poručio je Beljak.

Najavio je da će HSS "čvrsto stati iza svih stanovnika Banovine bez obzira na nacionalnost" i pozvao premijera Oreškovića da posjeti Dvor na Uni, gdje se namjerava graditi odlagalište nuklearnog otpada.

Marijana Petir ustvrdila je da u Hrvatskoj ne postoji adekvatno geološko, prostorno ili demografski prihvatljivo mjesto za izgradnju odlagališta nuklearnog otpada, pa se HSS protivi ne samo gradnji takvog odlagališta na Trgovskoj gori u Sisačko-moslavačkoj županiji, nego i bilo gdje u Hrvatskoj.

Zabrinuta je jer Vlada još nije pokrenula razgovore s BiH, a Trgovska gora nalazi se uz samo njezinu granici, što znači da Hrvatska mora imati suglasnost BiH za gradnju odlagališta nuklearnog otpada.

"Mi otpad moramo zbrinuti na svom teritoriju, ali postoji Europska direktiva iz 2011. koja kaže da se otpad mora zbrinuti tamo gdje nastaje. U tom smislu, logično je da se otpad zbrine na području Slovenije, koja je već pripremila svu potrebnu dokumentaciju za izgradnju odlagališta u blizini NE Krško", istaknula je Petir.

Petir: Slovenija spremna na dogovor

Pozvala je Vladu i međudržavnu komisiju Hrvatske i Slovenije da započnu dijalog, i podsjetila da je radni vijek NE Krško produžen do 2043., a ove godine Slovenci očekuju odluku Hrvatske na koji način će zbrinjavati nuklearni otpad.

Petir tvrdi da je Slovenija spremna na dogovor oko zbrinjavanja nuklearnog otpada, a prema informacijama s kojima raspolaže to bi bila jeftinija opcija jer bi gradnja takva dva silosa u Sloveniji stajala oko 180 milijuna eura, dok hrvatski Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost u vezi gradnje u Hrvatskoj barata s puno većim brojkama.

Beljak je na konferenciji također poručio kako bi se među strankama članicama Domoljubne koalicije trebalo što prije početi komunicirati jer je sadašnja situacija na dugi rok neodrživa. "Nadam se da će uskoro doći do pozitivne komunikacije i da će Vlada i Sabor napokon početi raditi svoj posao", istaknuo je Beljak. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene