Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor poručio je u srijedu kako čelnik SDSS-a Milorad Pupovac svojom politikom i komentarima hrani desničare i sve koji izazivaju etnički motivirane incidente te da Pupovac nije porekao niti jedan svoj stav, a najavio je i da će HSLS u nedjelju razmatrati ostanak u vladajućoj koaliciji.

Galerija


"Poražavajuće je da Pupovac praktički hrani one o kojima govori. Njegov pristup politici, njegovi komentari, njegovo uspoređivanje Hrvatske s NDH hrani desničare i sve koji rade etnički motivirane incidente", kazao je Kosor nazivajući današnji Pupovčev istup "katastrofalnim".

Vezani članci Davor Filipović Filipović odbrusio Klisoviću: "Očito su toliko frustrirani Tomaševićevim preuzimanjem birača ljevice da više ne znaju što učiniti" Andrej Plenković Plenković se upisao u knjigu žalosti pa komentirao spekulacije da će HDZ zamijeniti kandidata za izbore u Zagrebu

Kosor je već ranije izjavio da će HSLS istupiti iz vladajuće koalicije ako se Pupovac ne ispriča i odstupi od svojih nedavnih izjava, a nakon Pupovčeve konferencije za medije Kosor je na Facebooku objavio: "Zaštita Srba, hrvatskih državljana od nasilja u Hrvatskoj 'da', dijeljenje lekcija demokratskoj Hrvatskoj od strane SDSS-a 'ne'. U nedjelju 15. rujna na Središnjem vijeću HSLS-a odlučiti ćemo ostajemo li u ovakvoj koaliciji."

U nedjelju na Središnjem vijeću razmatramo ostanak u Vladi

"U nedjelju u Novom Vinodolskom imamo Središnje vijeće i ako se do tada ništa ne promijeni, razmatrat ćemo naš ostanak u vladajućoj koaliciji. Razgovarao sam već s ljudima iz vodstva stranke i ne možemo više zajedno sjediti s ovakvim stavovima. Pupovac nije porekao niti jedan svoj stav ni iz Sarajeva ni iz Zagreba o Hrvatskoj kao remetilačkom faktoru i faktoru nestabilnosti. U Sarajevu je rekao da smo mi na ustaškom putu, da sve više ličimo na NDH. Postoje pojave u Hrvatskoj koje apsolutno treba spriječiti i sankcionirati, ali kada ga pitaju o Vučiću, onda šuti kao zaliven", kazao je Kosor Hini.

Dodao je i kako je premijerka Srbije Ana Brnabić rekla da je ovo sukob antifašista i fašista, "pa ispada da smo mi fašisti, a ja se ne sjećam antifašističkog pokreta u Srbiji".

"Znači, nova povijest, sad smo mi fašisti, a oni koji taj pokret uopće nisu imali su antifašisti. Takvu priču, što se nas tiče kao demokratske stranke, mi više nećemo tolerirati, a hoće li HDZ to trpjeti, to je njihova stvar", poručio je.

Kazao je i da ne može prejudicirati odluku Središnjeg vijeća što se tiče ostanka stranke u vladajućoj koaliciji te dodaje da će vidjeti kako će se postaviti druge stranke koalicije, prije svega HDZ.

„Ako je HDZ-u Pupovčevo objašnjenje prihvatljivo – super, meni nije“, naglasio je.

Nema bolje koalicije u Hrvatskoj koja bi riješila pitanje manjina od one HDZ-a

„Nema bolje koalicije u Hrvatskoj koja bi riješila pitanje manjina od koalicije HDZ-a na čijem je čelu demokrat kao Andrej Plenković, koji jest za suradnju s manjinama, HNS-a, HSLS-a i klubova nacionalnih manjina. Svaka buduća koalicija bit će gora za manjinska pitanja jer SDP to ne može riješiti. Neće biti bolje koalicije od aktualne za rješavanje tog problema“, smatra Kosor.

„Situaciju treba smirivati, a ne potpaljivati. Očekivao sam pametan Pupovčev istup, ali on je danas tjerao inat. Očekivao sam danas puno, a dobio sam što sam dobio. Meni je dosta, a oni nek' uživaju u vlasti i većini, nema problema“, poručio je svojim koalicijskim partnerima.

U Klubu zastupnika HSLS-a koji je dio parlamentarne većine, uz Kosora su i Branko Hrg i Goran Dodig iz Hrvatske demokršćanske stranke te Branimir Glavaš iz HDSSB-a, a Kosor kaže da će svaka stranka za sebe odlučiti ostaje li u koaliciji.

Vladajuća većina trenutačno ima 82 glasa.

Reakcije oporbe

O Pupovčevoj presici danas su se oglasili i članovi oporbenih stranaka. 

"Taj odgovor ni sam nisam shvatio, ostaju li ili ne, ali znam da su sve stranke sadašnje vladajuće koalicije čvrsto vezane interesom i da se tog interesa teško odreći", kazao je SDP-ov Peđa Grbin.

Mostovac Nikola Grmoja kazao je pak kako se Pupovac nije ispričao zbog svoje izjave. 

"Niti smo dobili ispriku za izajve, niti smo dobili ono što se očekivalo - da će možda izaći iz koalicije kada se već ne želi ispričati", kazao je Grmoja (Hina)