Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski državljanin Alen Furjan koji je 26. studenoga prošle godine porazbijao židovsku školu u Beču osuđen je danas na 15 mjeseci strogog zatvora.


Furjan (24) je pred sudom za sebe kazao da je "uvjereni antisemit" te nije izrazio žaljenje zbog svog čina, kojeg je sudac ocijenio kao "rasistički".

Vezani članci Borci ISIL-a - 3 Turska deportirala Hrvata iz zemlje, riječ je o mladiću narušenog mentalnog zdravlja iz Koprivnice Kruzer, ilustracija Hrvat s Diamond Princessa sutra stiže na ljubljanski aerodrom, odatle dolazi kući

On je u noći s 25. na 26. studenoga porazbijao prozore, vrata i
namještaj u školi Lauder-Chabad, najvećoj židovskoj školu u glavnom gradu Austrije. 

Šteta učinjena na školi procijenjena je na 150.000 eura.

Hrvatski državljanin je sredinom studenoga prošle godine kao turist doputovao u Beč, a jedan od motiva napada na židovsku školu bio je, kako je sam rekao sucu, to što u Austriji "ima previše Židova".

Čelnici židovske zajednice osudili su taj incident kao najteži
antisemitski incident u Austriji u zadnjih 20 godina.

Na proglašenju presude iz sigurnosnih je razloga bio povećan broj pravosudnih stražara. 

Kad je Furjanu prevedena presuda, na njemačkom je kazao: "Sam ću se boriti protiv toga". 

Sudac je to procijenio kao Furjanovu najavu korištenja pravnog lijeka, dok je većina nazočnih, prema pisanju austrijske novinske agencije, to doživjela kao prijetnju.

Psihijatrijski vještak Heinrich Pfolz utvrdio je da Furjan ima
"minimalni prag tolerancije, povećanu agresivnost i nikakav osjećaj krivnje", te da "nije u stanju izvući zaključke iz kazne koja mu je dosuđena".