Temperature iznad 30 stupnjeva. Paklene vrućine svatko je izbjegavao kako zna i umije. Klima uređaji rade punom parom, HEP bilježi povećanu potrošnju električne energije. Oni sretniji, rashlađenje su potražili uz more i u moru.


Temperature su rasle i iznad 30 stupnjeva Celzijevih. U Sisku je bilo najtoplije. Čak 32 stupnja. U Osijeku za stupanj manje. 31 je bilo i u Požegi, Kninu i na Mljetu. Paklene vrućine svatko je izbjegavao kako zna i umije. Klima-uređaji rade punom parom, HEP bilježi povećanu potrošnju električne energije.

Vezani članci Split, plaža (Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL) Ljeto nam se vratilo: Temperature prelaze 30 stupnjeva, a more je taman za kupanje Kiša u Zagrebu (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL) Ekstremne vrijednosti: Ljeto došlo puno prije od uobičajenog - i to se ne odražava samo na temperaturu i sparinu

U osječkoj Hitnoj pomoći danas je bio uobičajeni dan, kao i svaki drugi. Nisu zabilježene pojačane intervencije, vjerojatno jer su se ljudi naviknuli na ove vremenske šokove i pridržavali se uputa liječnika. No, pati slavonska zemlja. Oranice i usjevi jako su žedni jer poštena kiša nije pala danima. Zemlji je potrebno oko 50 litara kiše po četvornome metru, a do sada je samo malo 'poškropljena' s 10-ak litara.To će uvelike zakomplicirati ratarima planove i, ne padne li kiša uskoro, smanjiti ovogodišnje urode.

>> Sljedećih dana 'kuhat' ćemo se na +33

Daleko od mora, u metropoli, puno se teže nositi sa sunčevim prženjem. S porastom temperature, raste i prodaja napitaka. Laganije se odijevati, piti dosta tekućine, doručkovati - pravila su koja liječnici iznova ponavljaju. No osim onih kojima pozli na otvorenome, hitna sve češće zbog klima uređaja intervenira i na radnim mjestima. 'Kad dođete izvana s plus 30, pa uđete u nekakvih 18, 19, a onda opet izađete van. Tako da je to za ljudski organizam na neki način šok. I treba apelirat na ljude da ne podešavaju klime na temperature ispod 22 jer zaista su previše drastične razlike', objašjnava dr. Tajtana Pandak.

Visoke temperature očekuju nas i idućih dana. Vladat će do sredine idućeg tjedna, a tada bi nas mogao osvježiti koji pljusak. Upozorenje da se ne zaboravi zaštita od sunca koje je već sada jako opasno.