Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pasje vrućine

Hrvatsku pogodio toplinski udar

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Temperature iznad 30 stupnjeva. Paklene vrućine svatko je izbjegavao kako zna i umije. Klima uređaji rade punom parom, HEP bilježi povećanu potrošnju električne energije. Oni sretniji, rashlađenje su potražili uz more i u moru.

Temperature su rasle i iznad 30 stupnjeva Celzijevih. U Sisku je bilo najtoplije. Čak 32 stupnja. U Osijeku za stupanj manje. 31 je bilo i u Požegi, Kninu i na Mljetu. Paklene vrućine svatko je izbjegavao kako zna i umije. Klima-uređaji rade punom parom, HEP bilježi povećanu potrošnju električne energije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Opasni klima uređaji Oprez! Prevelika razlika u temperaturi iznimno je opasna... Slika nije dostupna Proljetne temerature u cijeloj zemlji Hrvatski Božić na nevjerojatna +22 stupnja!

U osječkoj Hitnoj pomoći danas je bio uobičajeni dan, kao i svaki drugi. Nisu zabilježene pojačane intervencije, vjerojatno jer su se ljudi naviknuli na ove vremenske šokove i pridržavali se uputa liječnika. No, pati slavonska zemlja. Oranice i usjevi jako su žedni jer poštena kiša nije pala danima. Zemlji je potrebno oko 50 litara kiše po četvornome metru, a do sada je samo malo 'poškropljena' s 10-ak litara.To će uvelike zakomplicirati ratarima planove i, ne padne li kiša uskoro, smanjiti ovogodišnje urode.

>> Sljedećih dana 'kuhat' ćemo se na +33

Daleko od mora, u metropoli, puno se teže nositi sa sunčevim prženjem. S porastom temperature, raste i prodaja napitaka. Laganije se odijevati, piti dosta tekućine, doručkovati - pravila su koja liječnici iznova ponavljaju. No osim onih kojima pozli na otvorenome, hitna sve češće zbog klima uređaja intervenira i na radnim mjestima. 'Kad dođete izvana s plus 30, pa uđete u nekakvih 18, 19, a onda opet izađete van. Tako da je to za ljudski organizam na neki način šok. I treba apelirat na ljude da ne podešavaju klime na temperature ispod 22 jer zaista su previše drastične razlike', objašjnava dr. Tajtana Pandak.

Visoke temperature očekuju nas i idućih dana. Vladat će do sredine idućeg tjedna, a tada bi nas mogao osvježiti koji pljusak. Upozorenje da se ne zaboravi zaštita od sunca koje je već sada jako opasno.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene