Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U zatvoru u Srbiji

Hrvatskom branitelju odbijen zahtjev da služi kaznu u Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zahtjev za prebacivanjem u Hrvatsku na dalje odsluženje kazne hrvatskog branitelja Veljka Marića, koji u Srbiji izdržava pravomoćnu zatvorsku kaznu dosuđenu zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, odbijen je i Marić za sada nastavlja služiti kaznu u Srbiji, izjavio je u četvrtak za Marićev odvjetnik Đorđe Dozet.

On je kazao kako je od Višeg suda u Beogradu dobio odbijenicu koju je donijelo izvanraspravno vijeće Odjela za ratne zločine tog suda, te najavio kako će srbijanskom Prizivnom sudu podnjeti žalbu na to rješenje, na što po zakonu ima pravo, i da ne postoji nikakav određeni rok u kojem po toj žalbi mora biti odlučeno.

U rješenju se, po njegovim riječima, navodi kako se zahtjev za prebacivanjem Marića u Hrvatsku odbija samo zato što se trenutačno u Srbiji protiv Marića vodi drugi istražni postupak, pa, kako je obrazloženo, njegovim prebacivanjem u matičnu državu Hrvatsku on ne bi bio dostupan državi Srbiji za vođenje tog drugog postupka.

Dozet je podsjetio kako je pred podizanje optužnice po kojoj Marić sada služi kaznu, pokrenuta još jedna istraga protiv njega, u kojoj su mu još tri kaznena djela stavljena na teret, a koja sada miruje "jer se nešto sada dopisuju Srbi i Hrvati između sebe, navodno pokušavaju pronaći neke svjedoke, ali to ne mrda sa mrtve točke".

Pročitajte i ovo Donald Trump Cjenkao se sa sudom Trumpu istječe vrijeme: Mora platiti 454 milijuna dolara ili bi mogao ostati bez nekretnina Ilustracija Nije se vidjela Žena u Dalmaciji iscrtala zebru na cesti, dobila je kaznu

'Sve je dogovoreno, pokrenite postupak'

Po riječima Dozeta, na ideju da se podnese zahtjev za prebacivanje Marića na odsluženje kazne u Hrvatsku došlo se nakon sastanka ministara pravosuđa Hrvatske i Srbije Orsata Miljenića i Snežane Malović u ožujku ove godine u Moroviću, (gdje je, između ostalog posebna pozornost ukazana pitanjima izručenja, preuzimanju izvršenja kaznenih presuda, kao i predmeta ratnih zločina).

"Tu je i došlo do ideje da se traži ovo što smo mi tražili, očekujući da se neće netko igrati sa obitelji Marić. Signal koji smo dobili bio je upravo takav - sve je dogovoreno, pokrenite postupak", ustvrdio je Dozet, dodavši kako je njemu kao pravniku bilo jasno da sve dok traje drugi istražni postupak protiv Marića, bez političke volje ne može biti dozvoljen Marićev transfer u Hrvatsku.

Marićev odvjetnik nedavno je, govoreći kako je podnesen zahtjev za prebacivanje Marića na izdržavanje kazne u Hrvatskoj, Hini kazao kako je taj zahtjev u postupku te da ima naznaka da bi Marić uskoro mogao biti prebačen u Hrvatsku, a danas je objasnio kako je sve ukazivalo na to ali da se sada čini da su sve to "očigledno bile prazne priče".

"To je, naravno, meni izgledalo sasvim logično i sasvim pravno, ako je dio dogovora i to da će država državi ustupiti vođenje postupaka za njene državljane, dakle ustupiti dokaze i sve ostalo, meni je logično bilo da će onda iza toga Srbija za ova druga tri djela (koja se stavljaju na teret Mariću) ustupiti dokaze Hrvatskoj, pa automatski prebaciti Marića da služi pravomoćnu presudu tamo, a onda postupak da se vodi u Hrvatskoj za ono ostalo", naveo je Dozet.

To je, kako kaže, imalo nekakvog pravnog smisla, međutim, istaknuo je Dozet, očigledno je da to nije tako jer u rješenju piše da se zahtjev odbija samo zato što se vodi taj drugi postupak, pa prebacivanjem Marića u matičnu državu ne bi bio dostupan državi Srbiji za vođenje tog postupka.

Odjel za ratne zločine Prizivnog suda u Beogradu u ožujku je potvrdio prvostupanjsku presudu kojom je hrvatski branitelj Veljko Marić osuđen na 12 godina zatvora za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, ubojstvo civila Petra Slijepčevića u listopadu 1991. na području Grubišnog Polja.

Žalbu Marićeva branitelja Odjel za ratne zločine Prizivnog suda u Beogradu odbio je kao neosnovanu i potvrdio prvostupanjsku presudu sudskog vijeća za ratne zločine Višeg suda u Beogradu kojom je Marić u prvostupanjskom postupku osuđen 23. rujna 2011. godine.

Prije upućivanja na izdržavanje zatvorske kazne u zatvor u Padinskoj Skeli blizu Beograda, što je učinjeno kada je prvostupanjska presuda postala pravomoćna, Marić je bio pritvoren u Beogradu od travnja 2010. kada je uhićen na srbijansko-bugarskoj granici. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene