Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pomaže Svjetska banka

Hrvatsko zdravstvo dobilo zajam od 75 milijuna eura

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar financija Boris Lalovac i regionalna direktorica Svjetske banke za središnju Europu i baltičke zemlje Mamta Murthi potpisali su danas ugovor o zajmu u iznosu od 75 milijuna eura (103,5 milijuna USD) za poboljšanje kvalitete i djelotvornosti pružanja zdravstvenih usluga u okviru Programa za rezultate, koji će pod nadzorom Ministarstva financija provoditi Ministarstvo zdravlja, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje i Agencija za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu i socijalnoj skrbi.

Objavilo je to Ministarstvo financija na svojim web stranicama navodeći kako je cilj ovoga novog programa u zdravstvenom sektoru unaprijediti dostupnost, kvalitetu i djelotvornost javnih zdravstvenih usluga kroz jačanje upravljačkih kapaciteta u zdravstvenoj zaštite, preustroj i reorganizaciju rada zdravstvenih ustanova, poboljšanje kvalitete zdravstvene zaštite, osnaživanje preventivnih mjera te očuvanje financijske održivosti sustava.

Pročitajte i ovo Ilustracija Očajni zbog siromaštva Prevarili Nepalce na crnom tržištu: Prodavali vlastite bubrege, rekli im da će im izrasti novi Liječnik, ilustracija brojne nepravilnosti Češljaju se lažna bolovanja: Kontrolori pregledali gotovo 30 tisuća kartona!

Program je usklađen s Nacionalnom strategijom razvoja zdravstva 2012.-2020. Vlade RH, u kojoj su prepoznati strateški problemi i reformski prioriteti u zdravstvenom sektoru kao što su nedovoljna povezanost primarne, sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite te neujednačena kvaliteta zdravstvene zaštite i njena neujednačena dostupnost po regijama.

Lalovac: Hrvatska je za sada bila jedna porezna oaza

Hrvatska je u proteklih dvadeset godina ostvarila napredak u unaprjeđenju sustava zdravstvene zaštite. Međutim, cijena ostvarenih rezultata bila je previsoka, kaže se u priopćenju i navodi kako Hrvatska na zdravstvo troši 7,8 posto svojeg BDP-a, po čemu je, u usporedbi s novim državama članicama Europske unije, na samom vrhu ljestvice. U takvom fiskalno ograničenom okruženju, hrvatski zdravstveni sustav izložen je neskladu između dostupnih javnih sredstava i sve većih rashoda i potreba, uslijed demografskih i epidemioloških promjena u zemlji.

U okviru nedavno odobrenog Programa za poboljšanje kvalitete i djelotvornosti zdravstvenih usluga, Svjetska banka pruža podršku i skorim reformama zdravstvenog sektora. Cilj je ovoga novog programa unaprijediti dostupnost, kvalitetu i učinkovitost javnih zdravstvenih usluga jačanjem upravljačkih kapaciteta u zdravstvenoj zaštiti te preustrojem i reorganizacijom rada zdravstvenih ustanova poboljšati kvalitetu, osnažiti preventivne mjere uz očuvanje financijske održivosti sustava.

"Potpisivanje ovoga zajma još je jedna potvrda stalnih reformi koje provodi Vlada Republike Hrvatske s ciljem unapređenja usluga, boljeg upravljanja i povećanja učinkovitosti u svim segmentima, pa tako i zdravstvu. U brojnim našim reformama imamo podršku naših partnera iz Svjetske banke na čemu im zahvaljujemo", izjavio je ministar financija Boris Lalovac.

Zamjenik ministra zdravlja Marijan Cesarik kazao je kako program poboljšanja kvalitete i djelotvornosti pružanja zdravstvenih usluga obuhvaća 5 od 8 prioriteta iz Nacionalne strategije razvoja zdravstva 2012.-2020. To su jačanje upravljačkih kapaciteta, reorganizacija ustroja i djelovanja zdravstvenih ustanova, poticanje kvalitete u zdravstvenoj zaštiti, jačanje preventivnih aktivnosti kao i očuvanje financijske stabilnosti zdravstva.

"Iznimno nam je drago poduprijeti Vladu Republike Hrvatske s programom, koji će biti usmjeren na rezultate i doprinijeti ostvarenju ciljeva hrvatskoga zdravstva u pogledu povećanja dostupnosti kvalitetnijih usluga zdravstvene zaštite, naročito najsiromašnijima, te ravnopravnije raspodjele dostupnih sredstava za zdravstvo", kazala je Mamta Murthi, regionalna direktorica Svjetske banke za središnju Europu i baltičke zemlje.

Zajam denominiran u eurima namijenjen je projektu Program za rezultate, uz fleksibilan zajam u eurima uvećan za fiksnu kamatnu maržu, s rokom dospijeća od 20 godina, s 4 godine počeka. Program za rezultate je novi instrument Svjetske banke, prema kojem se sredstva zajma isplaćuju po postignuću dogovorenih rezultata. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene