Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Makedonija ozbiljniji problem

Hrvatsko-slovenski spor oko granice Šveđani prozvali 'dječjim'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Švedski diplomati u vrijeme kad je njihova zemlja predsjedala Europskom unijom opisali su hrvatsko-slovenski granični prijepor kao 'dječji', ali su u isto vrijeme u razgovorima s američkim diplomatima upozoravali na moguće 'osinje gnijezdo' ako Slovenija shvati njihovo posredovanje u sporu s Hrvatskom kao pritisak, neki su od detalja koje je objavio Wikileaks, a prenijela Slovenska tiskovna agencija STA.

U jednoj od diplomatskih depeša iz američkog veleposlanstva u Stockholmu neposredno prije nego što su u tome gradu krajem 2009. predsjednici vlada dviju država Jadranka Kosor i Borut Pahor potpisali sporazum o arbitraži, navodi da je tadašnja švedska ministrica europskih poslova Cecilia Malstroem hrvatsko-slovenski granični spor nazvala 'dječjim' i mnogo manje ozbiljnim od spora između Makedonije i Grčke zbog imena Makedonije.

Švedsko-američke tajne depeše iz vremena kad se pripremao arbitražni sporazum i deblokada hrvatskog pristupnog procesa otkrivaju da se državni tajnik u švedskom ministarstvu vanjskih poslova Frank Belfrage Amerikancima žalio da Ljubljana i Zagreb prave teškoće švedskom predsjedništvu EU-a zbog spora i da bi Amerikanci mogli naići na 'osinje gnijezdo', jer bi njihove napore slovenski oporbenjaci i prijašnji čelnici poput Janeza Janše i Dimitrija Rupela mogli shvatiti kao pritisak.

Šveđani su, kako se navodi u tajnim depešama i razgovorima koje iz WikiLeaksa prenosi STA, uvjeravali Amerikance da Janšu i slovensku oporbu treba kontaktirati po stranačkoj liniji unutar Europske pučke stranke, kako nastojanje Amerikanaca da se deblokiraju hrvatski pristupni pregovori u slovenskoj javnosti ne bi bilo prikazano kao pritisak velesile na malu Sloveniju.

Kao ključnog čovjeka koji bi mogao postići da u Sloveniji dođe do prevladavanja prijepora Šveđani su Amerikancima preporučivali slovenskog predsjednika Danila Tuerka, a kao jedan od onih koji bi mogao posredovati u prenošenju poruka između Washingtona i Ljubljane bio je spominjan američki senator George Voinovich, pokazuju materijali WikiLeaksa koje je objavila Slovenska tiskovna agencija. (Hina)

Pročitajte i ovo Ilustracija Zbog prijetnji sigurnosti Slovenija ponovo produžila kontrolu na granici s Hrvatskom i Mađarskom Slika nije dostupna Drama oko arbitraže PORUKA IZ SLOVENIJE 'Hrvatska je odluka pretjerana'

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene