Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rene pomaže djeci

Robot koji bi mogao promijeniti živote: Uspjeh hrvatskih znanstvenika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Robot koji pleše, priča, i igra križić kružić - djelo je mladog hrvatskog tima.

Robotu Reneu, iako zanimljivom svakom djetetu, cilj je pomoći u bržem i lakšem dijagnosticiranju autizma. Stručnjaci sa dva zagrebačka fakulteta - Edukacijsko rehabilitacijskog i Fakulteta elektrotehnike i računarstva ujedinili su svoja znanja, koja bi mogla pomoći u prepoznavanju ranih simptoma autizma.

Pročitajte i ovo Dijete s knjigom Festival knjiga "Pazi, knjiga!": Rastući trend ulaska u svijet čarolije razveselio i djecu i autore Vladimir Zelenski Osudio iranski napad Zelenski: "Izrael nije bio sam, a Ukrajina čeka mjesecima''

Robot koji pleše oduševio je četverogodišnjeg Luku. Njemu Rene služi samo za igru, no djeci s autizmom ovaj bi robot mogao promijeniti život i olakšati dijagnostiku.

'Sva djeca vole robote, ali postoji razlika, a to je da djeca s autizmom puno bolje reagiraju na robote nego na ljude', pojasnila je Maja Cepanec, logoped, znanstveni novak.

Googleov sljedeći veliki projekt – nova generacija robota!

U izradi Renea ujedinile su se struka i tehnologija. Mladi informatičari svoja tehnička znanja ujedinili su s iskustvima iz Centra za rehabilitaciju.

'Mi njima dajemo sadržaj koji njima treba, a oni ga zatim razrađuju. Mi imamo znanja koji njima trebaju, oni koja mi nemamo', rekao je Sanja Šimleša, znanstveni novak sa Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta.

Svaki robotov pokret prilika je za opažanje djetetove reakcije. Prvi znakovi autizma javljaju se unutar prve djetetove godine, no teško se prepoznaju. U što ranijoj dijagnozi pomoći bi trebao Rene.

Iako je projekt još u ranoj fazi, Rene već i sada obavlja i nešto zahtjevnije funkcije. Na sebi ima računalo koje je po snazi i mogućnostima usporedivo s računalima u naprednim mobilnim telefonima. U budućnosti, robot bi trebao reagirati čak i na djetetove emocije. I na još mnogo načina približiti se svijetu autista. Uz igru i puno smijeha.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene