Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tržište od 3 milijarde dolara

Hrvatski startup mogao bi riješiti veliki ekonomski i ekološki problem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Balmaris je je fokusiran na razvoj tehnologije za obradu balastnih voda na brodovima, a vrijednost ovog tržišta u budućnosti bit će veća od 3 milijarde dolara.

Zagreb Connect u suradnji s Hrvatskom mrežom poslovnih anđela CRANE postaje dio najveće europske konferencije poslovnih anđela EBAN Winter University 2016. koja se 29. i 30. studenog po prvi puta održava u Hrvatskoj. Konferencija donosi pregled najnovijih trendova na domaćoj i inozemnoj startup sceni koje će prezentirati ugledni poduzetnici i poslovni anđeli te brojni stručnjaci iz industrije visokih tehnologija. Zagreb Connect pitch natjecanje omogućuje najboljim timovima predstavljanje poslovnim anđelima i investitorima, a Dnevnik.hr predstavit će timove iz Hrvatske.

Pročitajte i ovo Goran Čipčić pobjednik je prve sezone Startaj Hrvatska "Startaj Hrvatska" Dobre vijesti za male proizvođače - krenuo je projekt koji je i Goranu omogućio poslovni uzlet: "Pronašao sam ono u čemu sam najbolji" PR MAKERPHONE U A1 PONUDI Popularni edukacijski mobilni telefon MAKERphone stiže u A1 ponudu

Balastne vode jedan su od najvećih izvora prijenosa invazivnih biljnih i životinjskih organizama u svijetu jer sadrže različite organizme koji često predstavljaju veliki ekološki i ekonomski problem te mogu negativno utjecati na sektore poput ribarstva i turizma, a mogu uzrokovati i gubitak prirodnih staništa i bioraznolikosti. One imaju važnu ulogu u teretnom brodarstvu jer, kada brod nema tereta, balastne vode reguliraju stabilnost, nagib i trim broda, a ispuštaju se prilikom preuzimanja tereta u lukama. Vrijednost tržišta sustava za obradu balastnih voda do 2023. godine trebala bi iznositi čak 3,14 milijardi dolara, a za svoj dio kolača na ovom velikom tržištu bori se i jedan hrvatski startup – Balmaris d.o.o.

NOVA TV medijski je partner najveće konferencije poslovnih anđela u Europi - EBAN Winter University 2016. koja se 29. i 30. studenog održava u Zagrebu. Ova kompanija specijalizirana je za razvoj projekata s područja zaštite okoliša i trenutno je fokusirana na razvoj inovativne i visokoekološki prihvatljive tehnologije za obradu balastnih voda na brodovima i drugih tekućina. Sam projekt započet je kao dio doktorske disertacije vlasnice kompanije dr. Martine Cvetković te je razvijen u suradnji s nekoliko europskih znanstveno-istraživačkih institucija. Inovativna tehnologija razvijena je u skladu sa zakonskom regulativom koja stupa na snagu sljedeće godine, a koja u narednih nekoliko godina obvezuje sve brodove trgovačke mornarice na ugradnju sustava za obradu balastnih voda.

S obzirom na to da, prema informacijama koje su iz Balmarisa dobili od brodovlasnika i brodogradilišta, trenutno na tržištu ne postoji tehnologija koja bi u potpunosti zadovoljila zahtjeve korisnika, ovo je tržište još uvijek veoma otvoreno prema novim tehnološkim rješenjima, a u odnosu na već postojeće tehnologije za obradu balastnih voda na brodovima, inovativna tehnologija Balmarisa donosi brojne prednosti. Prije svega treba istaknuti rad tehnologije koji se temelji na kombinaciji mehaničkih i fizikalnih postupaka, bez upotrebe kemikalija koje su često opasne za posadu i okoliš, zatim nisku potrošnju energije, cjenovnu konkurentnost, prostornu prilagodljivost, jednostavno održavanje i malu mogućnost kvara. Osim kod obrade balastnih voda, tehnologija nalazi širok spektar primjene u različitim industrijama kao što su obrada otpadnih i bazenskih voda, prehrambena industrija, medicina itd.

''Primarni cilj Balmarisa je licenciranje tehnologije postojećim proizvođačima sustava za obradu balastnih voda koji posjeduju potrebnu infrastrukturu za proizvodnju navedenih sustava te raširenu mrežu stalnih klijenata'', rekla je za Dnevnik.hr Martina Cvetković te dodala kako su do sada privukli interes i dobili pozitivna mišljenja o projektu od strane različitih aktera iz područja brodarstva. Trenutno se nalaze u fazi aktivnih pregovora s nekoliko kompanija, a kako bi realizirali postavljene ciljeve, Balmaris je otvoren za pregovore sa zainteresiranim investitorima.

Tehnologija koju razvija Balmaris prepoznata je i od hrvatskih stručnjaka te je ova kompanija osvojila prvu nagradu Zagrebačke banke i partnera na natjecanju Moja zelena zona, a prošle godine izabrana je na izboru za najbolju inovaciju u Primorsko-goranskoj županiji, dok su rezultati učinkovitosti rada tehnologije objavljeni u jednom od najutjecajnijih svjetskih znanstvenih časopisa iz područja ekologije mora, Marine Pollution Bulletin.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene