Zimski prijelazni rok u Saboru traje već dvije godine. Poput nogometaša, zastupnici mijenjaju klubove i stranke.

Galerija


Za jedne je to politička korupcija i izdaja birača, za druge slobodna zastupnička volja.

Vezani članci Andrej Plenković Plenković uputio apel: "Minuta je dovoljna da cijepljenjem zaštitimo život, a to je i put prema ublažavanju mjera" Andrej Plenković za CNN - 1 Premijer Plenković optimistično za CNN: "Budemo li na 60, 70 posto rezultata iz 2019. bit će vrlo dobro"

Za dio zastupnika su četiri saborske godine poput osvajanja jackpota. Pa mnogima napuštanje ovih klupa nije bila opcija.

U ključnom trenutku, HDZ se pravdao stabilnošću. I Most zamijenio za HNS.

Ministrica Blaženka Divjak iz njihove kvote uvjerava: "Ja sam sigurna da će birači znati prepoznati kako one negativne stvari, tako i pozitivne stvari. Prije svega, što se HNS-a tiče, podršku obrazovnoj reformi".

HNS se zbog koalicije podijelio, a Glas ostao u oporbi. Na pitanje misli li da su birači iznevjereni koalicijom s HNS-om, ministar gospodarstva Darko Horvat smatra da je jedini vjerodostojan ostao upravo HDZ.

"Rejting HDZ-a pokazuje da birači podržavaju ono što radimo", podržava takvo razmišljanje i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Svaki peti zastupnik promijenio stranku

Čak svaki pet zastupnik ili je promijenio stranački dres ili je prešao iz oporbe u vlast i obrnuto. SDP je izgubio najviše zastupnika. Čak osam. Plenkovićeva lista troje: Esih, Hasanbegovića i Zekanovića.

Najveći dobitnik je Milan Bandić. Na listi s Reformistima u Sabor je uveo dvoje, a sad ima 12 zastupnika. "Nemojte se iznenadit ako bude još, ako ja budem još iznenađen sljedećih dana", poručuje Milan Bandić.

Oporba ga proziva za političku korupciju. Prijavili su ga DORH-u.

Šef Mosta ima svoje objašnjenje za promjene političkog dresa. "Svi oni znaju jako dobro znaju da, ne budu li u nekoj političkoj roli, završit će na Zavodu za zapošljavanje", tvrdi Mostov Božo Petrov.

Tomislav Saucha, koji čeka suđenje za slučaj dnevnice, spasio je ministra financija od smjene.

'Dijete SDP-a' završilo kod Bandića

Potezom je iznenadila i Milanka Opačić, iako je prošle godine tvrdila: "Ne idemo mi nikuda, ni Mirando ni ja. Ostajemo u SDP-u. Ja sam dijete stranke, u stranci od 90-te".

Zbog neslaganja sa šefom stranke, kao i Mrsić, napustila je ipak SDP i postala nezavisna zastupnica, u Bandićevom klubu. "Donio mi je buket cvijeća i s tim sam zadovoljna", prokomentirala je taj događaj Opačić.

Bilo je i bizarnijih objašnjenja za potporu vladi. "Kad bi to ovisilo o tome da bi bili prijevremeni izbori i da bi Bero tu profitirao, ja bi možda dao tu ruku, ali ja tražim da Bero izađe iz stranke i nema moje ruke HDZ-u ni u ludilu", poručio je zastupnik Zdravko Ronko.

Gubitak svojih članova komentirao je predsjednik SDP-a. "To su ti nezadovoljnici u SDP-u, pobunjenici, koji na ovaj način pokazuju da im nije stalo do stranke, socijaldemokracije, već isključivo do vlastitih fotelja i sinekura", ocijenio je šef SDP-a Davor Bernardić.

U dvije godine, Bandić je postao HDZ-ov ključni partner, a iz njegove političke kuhinje najavljuju još saborskih transfera.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr