Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Pomoć traže izvan zemlje'

AFP: Hrvati suočeni s najrestriktivnijim zakonom o oplodnji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Suočeni s jednim od najrestriktivnijih zakona o reprodukciji, hrvatski parovi s problemom plodnosti pomoć moraju potražiti izvan zemlje.

'Zaista je teško i tužno da netko može ograničiti vašu želju za djetetom', rekla je 31-godišnja Ksenija Puškarić, govoreći o zakonu o medicinski potpomognutoj oplodnji koji je podigao mnogo prašne od kada je donesen prije godinu dana, piše AFP.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sastanak s Rodom Josipović za zakon koji će dovesti do većeg broja djece Slika nije dostupna Očajni parovi 'zatrpavaju' nas mailovima 'Hvala što ste nam 'olakšali' put do roditeljstva'

Nakon što je bila na dva tretmana umjetne oplodnje u Hrvatskoj, Puškarić i njezin suprug bili su prisiljeni potražiti medicinsku pomoć u susjednoj Sloveniji kako bi ostvarili svoju želju da imaju obitelj.

Zakon u Hrvatskoj koji je uvelike kritiziran, zabranjuje zamrzavanje embrija i dopušta oplodnju samo tri jajašca pri jednom pokušaju.

>> 'Ministre, moja jajašca nisu za bacanje!'

Ostala su jajašca zamrznuta za kasniju upotrebu, ali parovi kažu da to drastično smanjuje šanse za pozitivnim ishodom. 'Nemam više potrebe ući u hrvatsku kliniku. Jednostavno ne želim riskirati svoje zdravlje radi nekakve eksperimentalne procedure koju netko želi progurati kao standard, što to sigurno nije', rekla je Puškarić.

>> 'Hvala što ste nam 'olakšali' put do roditeljstva'

Dok novi zakon nije stupio na snagu, oplodnja se u Hrvatskoj obavljala po starim pravilima usvojenima 1978. godine. Budući da je Zakon bio zastario, nije pokrivao nove tehnologije, poput smrzavanja embrija. Predložene reforme cirkuliraju još od 1990-ih, ali nisu došle do parlamenta zbog jake opozicije katoličke crkve, snažnog glasa u hrvatskom društvu.

>> Umjetna oplodnja po zakonu kod nas nemoguća?

Zakon koji je napokon donesen 2009. smatra se konsenzusom vladajućih konzervativaca i crkve, koja smatra da život počinje u trenutku začeća.

'Embrij je živo biće i ne dopuštamo njegovo smrzavanje', rekao je Darko Milinović, ministar zdravstva. Ali kritičari kažu da ograničenja zakona idu protivno medicinskim standardima.

'Ovo je restriktivno jer ne dopušta mogućnost za tretmane parova prema medicinskim standardima', rekla je Karmen Rivošeki-Šimić iz RODA.

Eksperiment ili standard?

Nijedna zemlja u Europi ne ograničava oplodnju na tri jajašca, jer nema načina da se odredi koja su jajašca bolja, niti u potpunosti ne zabranjuju zamrzavanje embrija. Smrzavanje jajašaca, sofisticiranije od smrzavanja embrija, općenito se koristi za žene koje imaju rak, a žele sačuvati jajašca prije nego se podvrgnu tretmanima liječenja raka.

Europsko društvo za humanu reprodukciju i embriologiju kaže da bi se u ovom stadiju smrzavanje jajašaca trebalo smatrati eksperimentalnim Hrvatski zakon bio je u listopadu nešto izmijenjen, u onim dijelovima u kojima je nevjenčanim parovima dopuštao lakši pristup tretmanu, ali glavne kontroverzne odredbe su ostale.

Prošlog je mjeseca nacionalna udruga za reproduktivno zdravlje zdravstvenih specijalista, usvojila prijedlog izmjene zakona kako bi onemogućio smrzavanje embrija i fertilizaciju više od tri jajašca u pojedinom slučaju, računajući i oko 15 posto cjelokupnog broja.

'Crkva ima nedopustiv utjecaj ovdje, i zakon zapravo krši ljudska prava', rekla je Mirjana Krizmanić, socijalna psihologica. 'Pravo na roditeljstvo je jedno od osnovnih ljudskih prava i ako treba biti postignut uz medicinsku pomoć to bi trebalo biti učinjeno na najbolji mogući način', dodala je. Prve statistike posljedice ovog zakona, objavljene su u svibnju, također su uzrokovale debatu.

Povećanje za 20 ili smanjenje za 12 posto?

Dok Vlada i liječnici tvrde da se broj trudnoća povećao za 20 posto od donošenja zakona, RODA je kazala kako se broj trudnoća zapravo smanjio za 12 posto.

'Ja sam veoma dobar primjer zašto je taj zakon loš', rekla je 26-godišnja Jelena. Tijekom njezine prve neuspješne umjetne oplodnje u Zagrebu, oplođena su tri jajašca, a pet ih je bilo zamrznuto, u skladu sa Zakonom.

U drugom pokušaju, samo su tri smrznuta jajašca 'preživjela', ali ni jedno nije moglo biti oplođeno jer su bila oštećena. I ona kaže da planira otići u slovensku kliniku gdje će morati platiti 3.000 eura za tretman i lijekove.

Roditeljske grupe i parovi žale što su liječnici tihi u vezi ove teme i kritiziraju premijerku Jadranku Kosor, koja je i sama majka, što je podržala tako restriktivan zakon. 'Moj je suprug bio toliko ljut da smo čak razmišljali da se u potpunosti iselimo zemlje', rekla je Puškarić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene