Sve više pacijenata iz Hrvatske odlazi u BIh gdje nema čekanja. Sve se obavlja jeftinije i u jednom danu.


Nema čekanja, sve se obavlja u jednom danu i to po višestruko nižim cijenama. Po takvu zdravstvenu skrb hrvatski pacijenti odlaze u Bosnu, točnije u Brčko, gdje su im na raspolaganju Bolnica, Dom zdravlja i brojne privatne ordinacije. Provjerili smo zbog čega se sve još odlazi preko granice.

Vezani članci COVID odjel bolnice Susjedi bilježe porast novozaraženih: ''2022. sigurno nećemo proglasiti kraj pandemije'' Bolnica, ilustracija Broj pacijenata na intenzivnoj njezi povećao im se za čak 22 posto: Najviše je ljudi između 18 i 59 godina

Iz Osijeka na stomatološku stolicu u Brčko. U drugu državu Ado je potegnuo zbog kirurškog zahvata. 'Mogu vam reći da sam prezadovoljan, danas sam tu nakon 10 dana da skidam konce jer sam imao tešku operaciju', kaže Ado Husarić. Nije bilo čekanja, a i cijene su, kaže neusporedive.

'Cijene su u odnosu na Hrvatsku ne duplo, nego troduplo jeftinije', kaže Ado.

Liječničku pomoć preko granice traži sve više pacijenata iz Hrvatske.

'Prije svega ortopediju vilica, to nam je na prvom mjestu, dalje implantologija, oralna kirurgija, protetika, edodoncija', nabraja stomatolog Bojan Šmitran.

U Brčkom su toliko navikli na svoje susjede iz Hrvatske da su im dali i nadimak, zovu ih 'Priječani'. Kad netko u okolici Gunje strada, hitnu pomoć traži u najviše deset kilometara udaljenoj Brčanskoj bolnici.

'Dolaze zbog povreda, visoke temperature, hipertenzivnih stanja, gušenja, stenokardija, a nekada i zbog iznenadnih stanja', kaže voditeljica Hitne pomoći, dr. Vesna Mihajlović.

Pregled jeftiniji od goriva

Pregled na hitnoj platit će 91, a specijalistički - 76 kuna. Jeftinije je to od goriva do 60 kilometara udaljene vinkovačke bolnice.

'Posljednje vrijeme imamo više zahtjeva od vaših državljana za određene zdravstvene usluge, pa to su najčešće pregledi, dijagnostičke neke usluge', kaže dr. Dušan Stokić, rukovoditelj bolnice Brkčo.

Ginekološki 4D ultrazvuk stoji 120 kuna, u Hrvatskoj najmanje 800.

'Pravilo je da pacijentice ne čekaju, da nema naručivanja, nema naručivanja ni za ginekološki ni opservnički pregled, nema naručivanja za ultrazvuk', kaže dr- Slavko Nikić, voditelj ginekologije.

Stalne korisnike imaju i ljekarnici.

'Već smo na neke navikli, to su prekoputa iz Gunje, dolaze stalno ovdje redovno po svoju terapiju', objašnjava voditeljica ljekarne Ivana Popović.

Vinkovci, Županja, Zagreb, čak i Rijeka. U Brčkom vozila iz cijele Hrvatske.

'Antibiotik recimo bez recepta, ne može se nigdje osim u Bosni dobit', kaže Ivana Mijatović iz Zagreba.

U šoping, po novu frizuru, naočale. U Brčko se dolazi i kod automehaničara.

Jeftinije je, bliže i nema čekanja, a svaki put kad u Hrvatskoj nešto poskupi, 'Priječana' je - više.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju