Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U akciji Hrvatskog Caritasa "Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini", koja se provodila od ožujka, prikupljeno je 3.255.000 kuna, izvijestio je danas u priopćenju predsjednik Hrvatskog Caritasa varaždinski biskup Josip Mrzljak.


Riječ je o novcu prikupljenom zahvaljujući solidarnosti građana i
tvrtki, donaciji hrvatske Vlade od milijun kuna, kao i od nedjeljne
kolekte jer su hrvatski biskupi odlučili milodare prikupljene u svim crkvama diljem Hrvatske u nedjelju, 11. ožujka, usmjeriti u tu akciju.

Vezani članci Zoran Milanović Milanović o popisu stanovništva: "Nije ovo kraj hrvatstva. I nije Plenković za to kriv'' Kredit: Ilustracija - 2 Što s kreditima u kunama kad pređemo na euro? Stručnjaci objašnjavaju hoće li rasti kamatne stope

Ravnatelj Hrvatskog Caritasa Ivan Milovčić naveo je da će, u suradnji s Caritasom Biskupske konferencije BiH, novac biti usmjeren u razvojne, karitativne i pastoralne projekte odnosno u konkretnu pomoć siromašnima i potrebitima u BiH.

Bit će, kako se navodi, raspisan natječaj za dodjelu tih sredstava
civilnim i vjerskim udrugama za projekte i programe edukacije,
stručnog usavršavanja ili prekvalifikacije, razvoj malog poduzetništva i poticanje malih obiteljskih obrta te poljoprivrednih djelatnosti ili zadruga te za socijalne i psihosocijalne projekte ili programe za djecu, za ratom traumatizirane osobe, za siromašne i starije.

Radi transparentnosti provođenja projekata osnovana su i dva odbora: projektni i nadzorni, koji će procjenjivati kvalitetu prijavljenih projekata, odobravati srestava za njihovo provođenje te pratiti njihovu realizaciju.

Projektni odbor sačinjavat će predstavnici dvaju nacionalnih
Caritasa: kardinal Vinko Puljić i biskup Josip Mrzljak, ravnatelji
nacionalnih Caritasa i članovi stručnog tima. Nadzorni odbor imat će pet članova, a osim predstavnika HC-a, čine ga i dva predstavnika hrvatskog poslovnog sektora: Božo Prka, predsjednik Uprave PBZ-a, i Bruno Iljkić, predsjednik gospodarskog sektora udruge "Prsten".

- Želja nam je da ta akcija postane trajan oblik svjedočenja
solidarnosti s ljudima i Crkvom BiH, a da hrvatska javnost bude što cjelovitije informirana jer tako može osjetiti i želju za pomaganjem, izjavio je biskup Mrzljak.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju