Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

BILO IM JE HITNO

Slučajnost ili? Vojska besplatno pomogla samostanu da dobije parking baš u gradu odakle je Banožić

Aktualno Galerija Vojska pomaže - 3 Vojska pomaže - 3 Foto: DNEVNIK.hr Mario Banožić Mario Banožić Foto: DNEVNIK.hr Franjevački samostan u Vinkovcima - 5 Franjevački samostan u Vinkovcima - 5 Foto: DNEVNIK.hr Vojska pomaže - 2 Vojska pomaže - 2 Foto: DNEVNIK.hr +4 Vojska pomaže - 1 Galerija 1/9 >>
Nije rijetkost da hrvatska vojska uskače u kriznim situacijama. Vidjeli smo ih na terenu od - potresa, poplava i požara. No, uskaču oni i kad "ne gori". I to zbog parkirnog prostora za samostan u Vinkovcima, odakle je ministar obrane.

U Vinkovcima se smjestio samostan Svetog Ante Padovanskog. Franjevci su lani, usred pandemije, htjeli sigurnije uvjete za vjernike, pa u dvorištu svetišta podižu šator, ali ostaju bez prostora za vlastite potrebe. Traže da im u pomoć uskoči vojska.

''Trebali smo u stražnjem dijelu dvorišta napraviti prostor za naša dva automobila. Međutim, kako je tamo mali i skučen prostor i kako je trebalo ukloniti veliki betonski podest, tražili smo tko bi mogao izvesti te radove'', rekao je fra Miljenko Hontić za Dnevnik Nove TV.

Kako im je to bilo hitno, dodaje Hontić, a od postojećih firmi nisu mogli nikoga naći - dobili su informacije da hrvatska vojska ima baš takve strojeve. ''Kako u svom programu sudjeluju u pomoći civilnim strukturama uputili smo zamolbu prema Ministarstvu obrane i dobili odobrenje'', kazao je Hontić.

Potvrđuju to i u MORH- u, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Pezo Moskaljov. Na zahtjev vinkovačkih franjevaca angažirali su pripadnike Gardijsko-oklopno mehanizirane brigade. Uvjet je bio, kažu, da se radovi obavljaju u vrijeme kada vojnici nisu na sanaciji potresa na Banovini.

Ne sjeća se detalja, ali gvardijan Hontić misli da su radili dva-tri dana. U MORH-u tvrde drugačije i potvrđuju da im nisu naplatili troškove. Odluku o građevinskim radovima u samostanu u rodnim Vinkovcima donio je ministar obrane. Još nedavno pitalo se Banožića za vojnu mehanizaciju u njegovoj izbornoj jedinici - za što ga je prozivao i predsjednik.

"Nikada! - Ni u županiji? To kad sam čuo, to je šok, i upravo iz tog razloga ćemo od ove godine ići jednim drugim modelom. Napravili smo tekst poziva za jedinice lokalne samouprave i objavit ćemo poziv - da se vidi tko prima i u kojoj vrijednosti", govorio je ministar obrane Mario Banožić prije desetak dana.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna dugovi porasli Odradili posao, ali ne dobivaju dnevnice: ''To je lakrdija, izgledan je uspjeh u tužbi protiv države''

Pročitajte i ovo Mario Banožić SASTANAK MINISTARA OBRANE Banožić iz Bruxellesa: "Zasad nema konkretnih planova i zaključaka gdje će Hrvatska vojska biti u kojem trenutku"

U Zakonu o obrani jasno stoji da se na njih može računati ako je riječ o humanitarnim ili projektima od općeg interesa. I ne smiju narušavati načela slobodnog tržišnog natjecanja.

MORH ne otkriva koliko je često vojska uskakala u Banožićevoj županiji i gdje sve u njegovom mandatu, ali i prije nego je preuzeo tu dužnost. Kažu: lokalnim sredinama, vjerskim i drugim institucijama civilnog društva pomoć se odobravala i ranije.

Više o vojnoj pomoći pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene