Državi prijete potencijalne tužbe, jer dio hrvatskih vojnika ne dobiva dnevnice - iako su posao odradili. Ministar obrane usred svađe s predsjednikom i dalje koči isplatu koja je, doznaje reporterka Ivana Pezo Moskaljov za Dnevnik Nove TV, u međuvremenu porasla.

Galerija Državi prijete potencijalne tužbe jer dio hrvatskih vojnika ne dobiva dnevnice - 1 Državi prijete potencijalne tužbe jer dio hrvatskih vojnika ne dobiva dnevnice - 2 Državi prijete potencijalne tužbe jer dio hrvatskih vojnika ne dobiva dnevnice - 3 +8 Državi prijete potencijalne tužbe jer dio hrvatskih vojnika ne dobiva dnevnice - 4

Vojska je i u četvrtak pratila predsjednika. Zadaća protokolarna, kao i mnogo puta do sada. No, ta će im biti i - plaćena! Dobit će novac za putne troškove, jer su na terenu bili kao potpora brojnijoj delegaciji - tražili su ih i iz Ministarstva branitelja i obrane.

Vezani članci Hrvatska vojska - 2 Sve je manji interes za dobrovoljno služenje vojnog roka, ali ima i suprotnih primjera: "Dao sam otkaz i otišao u vojsku. To mi je bila najbolja odluka" Ilustracija Srušio se vojni zrakoplov: Vojska tvrdi da nije prevozio radioaktivni materijal

Posljednja tri i pol mjeseca ministar stopira isplatu dnevnica za angažmane koje nije osobno odobrio. Vojnicima u predsjednikovoj pratnji duguju 39 tisuća kuna. Novac je uskraćen Počasno zaštitnoj bojni, ratnom zrakoplovstvu i vojnoj policiji.

"Isplata naknada ne bi bila sporna da je zahtjev za angažiranjem hrvatskih vojnika došao službenim putem iz Ureda Predsjednika Republike u Kabinet ministra obrane, što je jedino u skladu sa zakonom", izvijestilo je Ministarstvo obrane za Dnevnik Nove TV.

Banožić se poziva na odluku koju je donio usred svađe s Milanovićem - ne želi da ga zaobilaze oko vojne tehnike i vojske. Bez obzira što je njihov šef dužan slušati zapovijed predsjednika.

Ministar Banožić je 10. veljače rekao da se ne boji pobune i tužbi u vojsci zbog neplaćanja. "Moraju znati da ih netko šalje mimo zakona negdje", rekao je.

Da zakon u kabinetu načelnika Glavnog stožera nije prekršen nedavno je utvrdila i inspekcija.

"To je lakrdija i ruganje sa zakonom. Imaju pravo na minimalne dnevnice, a i ukupni iznos je manji od bruto plaće jednog ministra", naveo je odvjetnik Branko Šerić.

Mario Banožić, Zoran Milanović MORH odgovorio na Milanovićevo priopćenje: "Predsjednik Republike opsjednut je ministrom obrane"

Mario Banožić, Zoran Milanović Iz Ureda predsjednika poručili Banožiću: "Ministre prestanite lagati, MORH je u travnju 2021. potvrdio interes za Bradley M2A2"

Pravnici misle da ministar obrane nema pravo.

"Utuživo svakako! I sa izglednim uspjehom u toj parnici protiv države Hrvatske", dodao je Šerić.

Zatraže li i dobiju li novac putem suda, porezni obveznici platit će i dnevnice i zatezne kamate i sudske troškove... Čak 12 milijuna kuna Ministarstvo obrane isplatilo je u posljednje tri godine za različite sudske sporove i tužbe vojnika.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju