Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oporba o padu BDP-a

Šef HDZ-a: Sad smo u depresiji; Lesar: Premijer ne plače, ali građani da

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šef HDZ-a komentirao je najnoviji pad gospodarstva. Poručio je kako bi Vlada trebala razmisliti o raspisivanju izbora.

Komentirajući procjenu pada BDP-a u drugom tromjesečju Karamarko je rekao kako je to bilo očekivano. 'Hrvatska više nije u recesiji, nego u depresiji. Ova Vlada nije učinila ništa kako bi pokrenula oporavak gospodarstva', izjavio je predsjednik HDZ-a.

Pročitajte i ovo Ilustracija proljetno izvješće MMF objavio prognozu za hrvatsko gospodarstvo, evo kada očekuju usporavanje rasta cijena Ilustracija Zanimljive brojke Pada li ili raste hrvatsko gospodarstvo? Objavljeni su najnoviji podaci

>> BDP pao za 2,1 posto!

'Trebali bi razmisliti o rekonstrukciji pa čak i raspisivanju izbora', dodao je Karamarko koji na pitanje novinara nije htio otkrtiti adute HDZ-a za gospodarstvo. 

DZS je danas objavio prvu procjenu pada BDP-a u drugom tromjesečju. On je realno manji za 2,1 posto u odnosu na isto tromjesečje 2011.

Sličnog je mišljenja i predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar. 'Vjerujem da premijer ne plače, ali građani ove zemlje itekako plaču', komentirao je Lesar današnju izjavu premijera Milanovića da je Vladi teško, ali da zbog toga ne plače.

Pad BDP-a Lesar smatra očekivanim, a uvjeren je da je on posljedica vladina uvjerenja da će krizu riješiti isključivo štednjom, restriktivne monetarne i fiskalne politike, pada kupovne moći građana i izostanka ozbiljnijih investicija u proizvodnju.

'Fiksiranje tečaja kune i porezna nesigurnost usljed čestih promjena poreznog sustava destimulirali su ulaganja i reinvestiranje dobiti. Vlada je najavljivala veliki investicijski bum, a od njega je ostala samo kutija šibica', rekao je Lesar, koji je uvjeren da će i posljednji kvartal ove godine pokazati daljnji pad BDP-a, unatoč turističkoj sezoni.

HDSSB-ovac Krešimir Bubalo smatra da je za pad BDP-a kriv izostanak mjera i česte promjene strateških odrednica, te 'neodlučnost i vrludanja trenutne politike u Hrvatskoj'

'Nesigurnost u hrvatskom društvu, izjave koje daju pojedini neodgovorni političari sigurno ne pogoduju stranim ulaganjima, kojih u Hrvatskoj gotovo da i nema, ali ni drugim mogućnostima razvoja', rekao je Bubalo, koji očekuje da će BDP padati i iduće godine, među ostalim i zato što Vlada nije ispregovarala produženje ugovora s CEFTA-om.

Potpredsjednik Vlade za unutarnju, vanjsku i europsku politiku Neven Mimica izjavio je da gospodarski pad u drugom tromjesečju od 2,1 posto nije bio neočekivan te da se očekuje, uz rezultate turističke sezone i prve rezultate manjih ulaganja, da bi do kraja godine moglo doći do nulte stope gospodarskog rasta i poništavanja negativnih učinaka iz prve polovice godine.

Komentirajući na novinarski upit pad BDP-a, Mimica je rekao da je drugo tromjesečje ove godine bilo najlošije u nekeoliko godina i da je gotovo bilo za očekivati značajniji gospodarski pad. Nadamo se da će se u sljedećem tromjesečju bitno usporiti negativni trend, a onda i preokrenuti, ne samo zbog rezultata turističke sezone, nego i početka ostvarivanja manjih ulaganja, rekao je. (I.P.M./ A.E./ M.C./ Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene