Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak održala je press konferenciju u povodu pisma Vijeća CERN-a u kojem je naglašeno kako je Hrvatska prvi put zadovoljila sva tri uvjeta za ulazak u najveći svjetski znanstveni laboratorij.

Galerija +0 Blaženka Divjak (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL)

"Ovo je tjedan dobrih vijesti za hrvatsku znanost. Dobili smo vrlo pozitivno izvješće o reformama obrazovanja od strane Eurospke komisije. Zadovoljstvo mi je izvijestiti i kako je vijeće CERN-a potvrdilo da smo ispunili sva tri uvjeta za ulazak Hrvatske u CERN, što zapravo znači da su to potpuno nove prilike za hrvatske znanstvenike i inovativnu industriju. Ona sudjelovanjem u natječajima na CERN-u vrijednima 500 milijuna eura godišnje može bitno unaprijediti svoje poslovne procese. Neka naša poduzeća već su ranije sudjelovala u tome, poput Končara, ali sada imamo priliku i za druge poput Mate Rimca sa svojim baterijama. Otvara se i mogućnost sudjelovanja za naše nastavnike. Sigurna sam da ćemo 2019. biti pridruženi članovi. Obaveze još moramo dogovoriti, ali zna se da je članarina oko milijun franaka, ali obzirom na 500 milijuna eura godišnje koji se nude, to nije puno", kazala je Divjak. 

Vezani članci Državna matura, ilustracija - 1 Ostavke u NCCVO-u: Dva člana Vijeća odstupila nakon što su učenicima na maturi naknadno dodavani bodovi Gari Capelli Ministri preuzimaju ministarstva od svojih prethodnika, Cappelli oštro po Paviću zbog peglanja kartica: "Ja sam strogo pazio na svoje troškove"

U CERN-u je zaposleno oko 2500 ljudi, a oko 8000 znanstvenika iz 580 institucija koristi se njegovim kapacitetima za svoja istraživanja. Inače, misija CERN-a provela je nedavno u Hrvatskoj tri dana, započevši posjet s ministricom Divjak u tvrtki Mate Rimca, kako bi ustanovila ispunjava li Hrvatska uvjete za ulazak u elitno znanstveno društvo.

Godišnja članarina u CERN-u je milijun švicarskih franaka. Osim znanstvenog usavršavanja, to donosi i niz prilika za domaće tvrtke.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju