Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Uštede koje su ovim proračunom ostvarene napravljene su po principu svugdje po malo pa je vjerojatno ovo maksimum ušteda koji se mogao ostvariti, poručio je, među ostalim, Davor Majetić.


Na predloženi proračun osvrnula se i Hrvatska udruga poslodavaca.

Vezani članci Davor Majetić (Foto: Zarko Basic/PIXSELL) Direktor HUP-a o ostavci Martine Dalić: "Bila je predana provođenju reformi" Ograničiti rad nedjeljom (Foto: Dnevnik.hr) - 6 Udruga 'U ime obitelji' ostala bez odgovora na prijedlog o reguliranju rada nedjeljom

'Iz strukture proračuna te poruka premijera i ministra financija jasno je da je primarni fokus u njegovu sastavljanju bilo smanjenje deficita i obuzdavanje daljnjeg rasta javnog duga. Najveći rizik ostvarenja ovakvoga proračuna vidimo u projiciranom gospodarskom rastu te očekivanim prihodima od aktivacije državne imovine. Uštede koje su ovim proračunom ostvarene napravljene su po principu svugdje po malo pa je vjerojatno ovo maksimum ušteda koji se mogao ostvariti. Značajnije promjene strukture proračunskih rashoda i uštede moguće su samo uz provedbe reformi i ozbiljnih promjena u načinu rada svih proračunskih korisnika', poručio je Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca i nastavio:

'Promjene moraju biti duboke i suštinske, a ne površinske i nikako ne demagoške jer s takvim promjenama, kao što je vidljivo iz dugogodišnje borbe s recesijom i njezinim posljedicama, nije moguće ostvariti značajniji gospodarski rast. Ohrabreni smo najavama premijera da će reforme zaista uslijediti i s nestrpljenjem ih očekujemo. Reforme, promjene, transformacije - kako god ih zvali – nužno je provesti ne zbog opomena koje dobivamo iz Europske komisije već zato jer bez njih, kao što je to HUP već bezbroj puta upozorio, nastavljamo zaostajati za drugim zemljama i propuštamo prilike za snažniji rast hrvatske ekonomije i društva', poručio je Majetić.