Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska udruga banaka odgovorila je na istraživanje o pismenosti bankarskih djelatnika kojeg je proveo profesor matematike.


Nakon što je istraživanje o financijskoj pismenosti bankarskih djelatnika kojeg je proveo profesor matematike Toni Mulin, razbudio hrvatsku javnost, odlučili smo za mišljenje pitati i Hrvatsku udrugu banaka.

Vezani članci Na FPZG-u predstavljeni rezultati istraživanja o političkoj pismenosti učenika završnih razreda srednjih škola VIDEO Za trećinu mladih homoseksualci su bolesni, gotovo polovica smatra da je u redu koristiti ZDS Mislav Bago Novi Crobarometar: Topi se podrška radu predsjednika Zorana Milanovića, više nema većinu u potpori. SDP-u ugrožen monopol na ljevici

"Hrvatska udruga banaka ima jedan od najeduciranijih kadrova", kazala nam je glasnogovornica Hrvatske udruge banaka te dodala kako se ne mogu očitovati, niti dati bilo kakav komentar na ovo istraživanje.

"Istraživanje koje je proveo profesor Milun nije znanstveno utemeljeno. Ne zamo niti na kojem je uzorku provedeno, niti mogu li odabrane poslovnice predstavljati reprezentativni uzorak. Upravo zbog toga ovo istraživanje ne može biti relevantno", kazala je glasnogovornica HUB-a.

Matematičar zgrožen: Od 12 bankara samo 7 znalo odgovor na jednostavno pitanje

Profesor Milun u svojem istraživanju navodi i problem neinformiranosti službenika u bankama po pitanju kretanja eurobora, te predviđanju njegova buduća kretanja i procjene rizika budućeg poslovanja.

"Bilo bi neozbiljno kada bismo došli do osobnog bankara i tražili kretanje euribora. Nitko sa sigurnošću ne može tvrditi da zna što će biti sutra, a što za godinu ili dvije", kazala je na pitanje o odgovornosti oko gorućeg problema, problema oko kredita u švicarskim Francima.

Podsjetimo, istraživanje je pokazalo da samo 7 od 12 ispitanih djelatnika banaka posjeduje znanje na jednostavno pitanje o složenosti tekućeg računa. Jednako tako samo jedna osoba odgovorila je točno na pitanje o dekurzivnom tj. anticipativnom računu, a u dvije poslovnice djelatnici su klijentu pružili potpuno netočnu informaciju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook