Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Cijepljenje lisica

Hrvatska se protiv bijesnih lisica bori uz pomoć zrakoplova i oralnog cjepiva: "Imaju tendenciju ulaska u dvorišta"

Aktualno Galerija Cijepljenje lisica - 1 Cijepljenje lisica - 1 Foto: DNEVNIK.hr Cijepljenje lisica - 3 Cijepljenje lisica - 3 Foto: DNEVNIK.hr Cijepljenje lisica - 2 Cijepljenje lisica - 2 Foto: DNEVNIK.hr Cijepljenje lisica - 4 Cijepljenje lisica - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Lisice - 2 Galerija 1/6 >>
Na Braču i u Osijeku počelo je oralno cijepljenje lisica. Cilj je spriječiti bijesne životinje da, tražeći hranu, šire zarazu po domaćinstvima.

Broj koka u Davidovu dvorištu smanjio se zbog lisica.

"Odnijele su u dva popodneva, zadavile 42 komada kokoša, ostalo je 6 komada", priča David Bocka.

U njihovu selu lisica se udomaćila. Nema dvorišta kojim nisu prošetale. A kako više nitko ne bi prolazio Davidovu agoniju postavljeni su mamci i kapsule sa cjepivom koje suzbijaju bjesnoću lisica.

Kako se bjesnoća s lisica ne bi širila na domaće životinje, pse, a potencijalno i ljude mamci s cjepivom izbacuju se pomoću zrakoplova.

"U Hrvatskoj se mamci polažu putem zrakoplova jer je to najučinkovitije i efikasnije polaganje mamaca na velikom području naše zemlje. Mamci se polažu dva puta godišnje", kaže Ivana Lohman Janković, voditeljica Službe za zdravlje životinja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Bizaran slučaj Muškarac umro od gotovo zaboravljene bolesti nakon jezivog susreta usred noći

"Mamac sadrži antibiotik tetraciklin koji se, boja zube, odlaže se u zubima pa se po tome može na lisici vidjeti da je imunizirana. Da je pojela to cjepivo u mamcu", pojašnjava Silvija Havrle Lovrić, veterinarka.

Iako već 7 godina u Hrvatskoj nema zabilježenih slučajeva bjesnoće, važno je podizati svijest o opasnosti ove bolesti koju najčešće prenose lisice.

"Lisice najčešće prenose jer imaju tendenciju ulaska u dvorišta. Osobito u seoskim sredinama ili u lovu. Kad lovci idu u lov sa psima najčešće gone lisice", kaže veterinarka.

Bjesnoća kao zarazna bolest opasna je za život i životinja i ljudi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna širi se europom Raste broj slučajeva majmunskih boginja: Jedna zemlja uvela iste mjere praćenja kao za koronavirus

"Virus zarazi središnji živčani sustav mozak, moždinu. Isto tako i na ljude. Bolest je smrtonosna, uvijek kod ljudi se dobiva cjepivo i pokušava se na taj način spriječiti i uspješno se spriječava zaraza. Ali to mora biti neposredno nakon ugriza. Kod pasa se to ne radi i uglavnom ugibaju", opisuje veterinarka.

Struka apelira da ljubimce, prilikom kretanja na javnim površinama, građani drže pod nadzorom kako ne bi došli u kontakt s cjepivom.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene