Obavijesti Video Pretražite Navigacija
širi se europom

Raste broj slučajeva majmunskih boginja: Jedna zemlja uvela iste mjere praćenja kao za koronavirus

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Liječnici u Velikoj Britaniji od utorka moraju prijaviti sve suspektne slučajeve majmunskih boginja lokalnim zdravstvenim vlastima. Opasnost od širenja ove bolesti podignuta je na istu razinu na kojoj su i kuga, bjesnoća i ospice.

Britanska agencija za zdravstvenu sigurnost (UKHSA) potvrdila je još 19 novih slučajeva majmunskih boginja od ponedjeljka, pa se ukupan broj zaraženih u toj zemlji popeo na 321.

Wendi Shepherd iz UKHSA-a kaže kako je brza dijagnoza i prijava slučajeva ključna u sprečavanju širenja zaraze.

"Nova uredba pomoći će nama i partnerima u zdravstvu da brzo prepoznamo, liječimo i kontroliramo zarazu", kazala je, prenosi Daily Mail. Na isti način prati se i zaraza koronavirusom.

Vlasti pozivaju i sve koji primijete neobične osipe i lezije na koži, pogotovo ako se pojave na genitalijama, da se jave liječnicima.

Pročitajte i ovo Majmunske boginje MAJMUNSKE BOGINJE Svjetska zdravstvena organizacija poziva pogođene zemlje na pojačan nadzor: "Širenje bolesti je prolazilo ispod radara"

Slučajevi zaraze majmunskim boginjama uglavnom su blagi, no kod nekih može izazvati tešku bolest. Osim promjena na koži simptomi uključuju vrućicu, glavobolju, bol u leđima, natečene limfne čvorove, zimicu i iscrpljenost.

Svih 113 slučaja majmunskih boginja u Njemačkoj su muškarci

Oko tri tjedna nakon prvog otkrića majmunskih boginja u Njemačkoj broj zaraženih koje je registrirao Institut Robert Koch (RKI), nacionalni institut za borbu protiv zaraznih bolesti, porastao je na 113 i svi su muškarci.

"U svim slučajevima zaraze u Njemačkoj prijavljenim RKI-ju radi se o muškarcima", rekla je u srijedu glasnogovornica Instituta.

Institut je u utorak imao podatke o 80 slučajeva širom zemlje.

Prema prijašnjim podacima, čini se da je Njemačka jedna od europskih država s posebno visokim brojem zaraženih, zajedno s Britanijom, Španjolskom i Portugalom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna BEZ SMRTNIH SLUČAJEVA Svjetska zdravstvena organizacija oglasila se o majmunskim boginjama i hoće li bolest prerasti u pandemiju

Majmunske boginje smatraju se manje zaraznom bolešću u usporedbi s velikim boginjama, koje su iskorijenjene od 1980.

Prema Institutu, virus se obično prenosi s osobe na osobu bliskim tjelesnim kontaktom. Stručnjaci su upozorili na mogućnost daljnjeg širenja virusa, primjerice na nadolazećim festivalima i zabavama.

Pročitajte i ovo Majmunske boginje (Foto: CDC) epidemiološka obrada u tijeku Susjedi imaju još jedan potvrđen slučaj majmunskih boginja, radi se o osobi koja je stigla iz Španjolske

Prema informacijama iz regionalnog ureda Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Europu od prošlog tjedna, dosadašnji podaci pokazuju da je epidemija u europskoj regiji WHO-a već bila u tijeku sredinom travnja.

To je najveća i zemljopisno najraširenija epidemija majmunskih boginja ikad zabilježena izvan endemskih područja u zapadnoj i središnjoj Africi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene