Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska zajedno s drugim članicama NATO-a razmišlja i istražuje mogućnosti nabave borbenih zrakoplova zajedničkim naporima kako bi se, s obzirom na ograničene proračune, lakše podnijeli visoki troškovi, izjavio je u Bruxellesu hrvatski ministar obrane Davor Božinović.


'Cijeli niz zemalja NATO-a, pogotovo novih članica, uključujući i Hrvatsku, trebali bi sljedećih godina donijeti odluku o zamjenskim borbenim zrakoplovima. Međutim, činjenica je da su proračuni svih tih zemalja, pa i hrvatski prilično ograničeni tako da se pokušava vidjeti i istražiti je li moguće da se zajedničkim naporima nešto na tom planu postigne', rekao je Božinović, koji u Bruxellesu sudjeluje na sastanku ministara obrane zemalja članica NATO-a. Ministri obrane 28 zemalja članica NATO-a raspravljali su u srijedu i četvrtak o daljnjim reformama Saveza, operacijama u Libiji i Afganistanu, suradnji s Rusijom te o mogućnostima multinacionalnog pristupa u izgradnji obrambenih sposobnosti zemalja članica.

'Bio je to jedan stvarno sadržajan ministarski sastanak, unutar kojega je bilo sedam odvojenih sjednica na kojima je NATO pokazao svoju prilagodljivost i odlučnost da nastavi s operacijama koje je započeo u Afganistanu i Libiji. Također je prihvaćen cijeli niz dokumenata što pokazuje da se NATO priprema za razdoblje koje dolazi. Razgovaralo se o nuklearnoj strategiji, kibernetičkoj obrani, o pitanjima vezanim za tzv. 'pametnu obranu', dakle o tome kako u u uvjetima ekonomske i financijske krize koja pogađa sve članice zadržati postojeće sposobnosti. To se najbolje može učiniti kroz podjelu troškova, kroz zajedničke projekte. Ovo je tek početak, ali će svakako taj multinacionalni pristup odrediti budućnost Saveza', rekao je Božinović. (Hina)

 

Vezani članci Policajac tuče migrante - 2 Trojica policajaca koji su snimljeni kako tuku migrante vraćeni na posao Incident u briselskom metrou VIDEO Snimka od koje se ledi krv: Mladić gurnuo ženu na tračnice metroa, za dlaku je izbjegla smrt

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju