Detalji Istanbulske konvencije (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Detalji Istanbulske konvencije (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr

Hrvatska je u srijedu položila ispravu o ratifikaciji Istanbulske konvencije Vijeću Europe, zajedno s rezervom i interpretativnom izjavom, objavilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, dodajući da će konvencija za Hrvatsku stupiti na snagu 1. listopada.


"U nazočnosti zamjenice glavnog tajnika Vijeća Europe Gabrielle Battaini-Dragoni, stalni predstavnik Republike Hrvatske pri Vijeću Europe veleposlanik Miroslav Papa u utorak je položio kod depozitara, glavnog tajnika Vijeća Europe, ispravu o ratifikaciji Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (tzv. Istanbulska konvencija), zajedno s rezervom i interpretativnom izjavom", kaže se u priopćenju ministarstva.

Vezani članci Marija Pejčinović Burić (Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL) Pejčinović Burić preuzela dužnost glavne tajnice Vijeća Europe Istanbulska konvencija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 "Raspršite maglu krivih tumačenja": Poziv Vijeća Europe članicama povodom Međunarodnog dana žena

Činu polaganja ratifikacijske isprave prethodilo je potvrđivanje navedene Konvencije u Hrvatskome saboru 13. travnja te potpisivanje isprave o ratifikaciji te konvencije od strane predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović 24. svibnja.

Time je Hrvatska postala 31. država stranka tog međunarodnog ugovora.

U skladu s člankom 75. stavkom 4. Konvencije, konvencija će za Hrvatsku stupiti na snagu 1. listopada ove godine, dodaje se u priopćenju. (Hina)