Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Strani mediji se raspisali o Hrvatskoj: Ustavni sud blokirao Milanoviću put za sastavljanje vlade, ali kad bi mu to uspjelo...

Na petom smo mjestu

Hrvatska bolja od Nizozemske i Norveške

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je organizacija ILGA-Europe objavila izvještaj o stanju pravne, političke i društvene situacije LGBTI osoba iz Europe, vidljivo je da je po pravima Hrvatska ispred pojedinih daleko razvijenih država, poput Nizozemske i Norveške.

Na mapi Rainbow Europe, jedinstvenog virtualnog pokazatelja stanja pravne, političke i društvene situacije LGBTI osoba iz Europe, Hrvatska stoji na visokom 5. mjestu sa sa 71,05 posto ostvarenih LGBTI prava.

Pročitajte i ovo Ilustracija od utorka Loše vijesti za vozače, poskupljuje gorivo: Ovo su nove cijene Slika nije dostupna O rezultatima referenduma Opačić: Mlade generacije moramo odgajati za puno veću toleranciju

Čak i kod pojedinih razvijenijih država taj je postotak nešto niži, npr. u Nizozemskoj i Norveškoj 70%.

'Svjedočili smo kako su pojedine zemlje poduzele povijesne korake dok su neke druge zastale u razvoju ravnopravnosti. Ono što je od presudne važnosti u zemljama koje su se popele na našoj ljestvici na Rainbow mapi jesu čvrsto vodstvo pojedinih političkih i aktivističkih vođa koji često rade u izazovnom okruženju', rekao je Paulo Côrte-Real, supredsjedatelj Izvršnog odbora ILGA-Europe.

Goli otok: 'Ne želimo gay oazu nego spomen područje'

Prema kriterijima organizacije ILGA Europe, koja producira izvještaj, Hrvatska je na petom od ukupno 49 mjesta. Pozitivnim ističu donošenje Zakona o životnom partnerstvu, jačanje slobode okupljanja te širenje Povorke ponosa u hrvatskim gradovima. Pohvalili su odluku Vlade da za promjenu rodnog identiteta nije nužna operacija spola.

Međutim, tu su i primjedbe nevladinih organizacija na spori rad sudstva u slučajevima diskriminacije temeljem seksualne orijentacije i rodnog identiteta.

Ispred Hrvatske su Velika Britanija (86%), Belgija (83%), Malta (77%) i Švedska (72%).

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene