Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hrvatska od Srbije potražuje 3063 kulturna dobra

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska od Srbije potražuje 3063 kulturna dobra iz manastira, crkava, samostana i privatnih zbirki te knjižničnu i arhivsku građu odnesenu iz Hrvatske za Domovinskog rata.

Od većih cjelina za koje je načelno dogovoren povrat, kako je danas rečeno u Ministarstvu kulture, zbirka je iz manastira Uspenja Bogorodice u Krupi - ikone, predmeti manastirske riznice, zbirka umjetnina iz manastira sv. Arhanđela Mihaila, Krka - sakralni predmeti, ikone, manastirska riznica, Islam Grčki - iz crkve sv. Georgija ikone te mnoge druge umjetnine iz Zadarske, Šibensko-kninske, Požeško-slavonske i Vukovarsko-srijemske županije te ostalih županija.

Pročitajte i ovo Traga se za migrantom nestalim u rijeci Dobri (Foto/Arhiva: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL) Nestao u rijeci Sa slapa u hladnu Dobru upala četiri migranta: Jedan od njih pronađen mrtav, ostali su dobro Mladić automobilom sletio u Dobru (Foto: Radio Mrežnica) Izgubio kontrolu Mladić automobilom upao u Dobru: 50-ak metara "letio" preko ograde, razbio staklo i spasio se

O ostalim će se umjetninama iz muzeja, privatnih registriranih zbirki, arhiva i knjižnica, kako se navodi, još pregovarati.

U Ministarstvu kulture do konkretnijeg nastavka rada Međudržavnog povjerenstva za povrat kulturnih dobara, koje je prošli mjesec ponovno počelo raditi nakon godinu i pol dana zastoja, nastoje na osnovi procjene ratne štete utvrditi brojčano stanje otuđenih umjetnina koje su u Srbiji.

U Crnoj Gori otuđena kulturna dobra, kako je rečeno, potražuju se na ilegalnom tržištu jer u kulturnim ustanovama, po podatcima tamošnjeg Ministarstva kulture, nema ukradenih kulturnih dobara iz Hrvatske. Taj posao obavljaju službe ministarstava unutarnjih poslova dviju država u suradnji sa stručnim službama hrvatskog Ministarstva kulture.
Rad hrvatskih i srbijanskih državnih ureda Interpola u traganju za kulturnim dobrima za koja se utvrdi da su na ilegalnom tržištu u Srbiji sastavni je dio i rada Međudržavnog povjerenstva za povrat kulturnih dobara.

Iz Srbije i manjim dijelom iz Crne Gore od 2001. do 2008. vraćeno je u Hrvatsku 25.238 pokretnih kulturnih dobara u muzeje, galerije i crkve. Od toga je najveći broj vezan uz povrat vukovarskoga kulturnog blaga.

Troškove restauriranja i konzerviranja kulturnih dobara iz Hrvatske, koja su ranih 90-ih odnesena u Srbiju bez izvoznih dozvola, podmiruje srbijansko Ministarstvo kulture.

Hrvatsko Ministarstvo kulture stalno obnavlja u ratu oštećenu spomeničku baštinu, pa tako i pravoslavne crkve te manastire koji su dio hrvatske spomeničke cjeline, kao i pokretna kulturna dobra u njima, uz osiguranje sigurnosnih uvjeta.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene