Obavijesti Video Pretražite Navigacija
koliko nas ima?

Zabrinjavajuće: Od prošlog popisa stanovništva Hrvatska izgubila svakog dvadesetog stanovnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državni zavod za statistiku objavio je procjenu broja stanovnika po gradovima, općinama i županijama na kraju 2020. godine, a brojke su zabrinjavajuće - prema njima Hrvatska je od prošlog popisa stanovništva 2011. izgubila 237.000 stanovnika.

To znači da smo u manje od 10 godina izgubili više od pet posto populacije. Neki demografi procjenjuju da je stvarno stanje još gore te da je realni broj stanovnika pao ispod četiri milijuna.

U posljednjem desetljeću samo tri županije imale su rast stanovništva. To su Grad Zagreb, Istarska i Dubrovačko-neretvanska županija, ali samo Zagreb ima značajniji rast te u njemu živi 19.000 ljudi više nego 2011.

S druge strane, najviše stanovnika, njih 35.521, izgubila je Osječko-baranjska županija. U postotku je najgore prošla Vukovarsko-srijemska županija, kojoj nedostaje više od 17 posto populacije dok su više od 15 posto stanovnika izgubile i Sisačko-moslavačka (-16,7 posto) te Požeško-slavonska županija (-16,5 posto).

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Popis 2021. Produljeno terensko popisivanje stanovništva: Objavljeno i kad možemo očekivati prve rezultate

Što se tiče gradova, najveći pad broja stanovnika pretrpjeli su oni smješteni na jadranskoj obali. U tome prednjači Rijeka jer je u promatranom razdoblju izgubila više od 14.000 stanovnika. Slijedi Split s manjkom od oko 10.000 stanovnika te Osijek s minusom od 7650 stanovnika.

No kad se promatraju relativni pokazatelji, u depopulaciji prevladavaju gradovi s istoka Hrvatske. Na vrhu je Vukovar jer je u zadnjem desetljeću izgubio petinu stanovništva, unatoč velikim ulaganjima države u revitalizaciju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Potraga u tijeku Lažno se predstavljala kao popisivačica i starijoj ženi ukrala 10.000 kuna, uz to joj je nudila neobičnu uslugu

Među najvećim gubitnicima nalaze se još tri slavonska grada (Požega, Slavonski Brod i Đakovo). Demografska katastrofa pogodila je i najveće gradove Sisačko-moslavačke županije. Gubitak sličan vukovarskom pretrpjela je Petrinja, a više od 10 posto stanovništva izgubili su Sisak i Kutina.

U Sisačko-moslavačkoj županiji nalaze se i neslavni rekorderi po depopulaciji. Gradići Glina i Hrvatska Kostajnica, smješteni u demografski opustošenoj Banovini, u promatranom razdoblju izgubili su gotovo trećinu stanovništva, prenosi Tportal.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene