Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PROMJENA ZAKONA

PRVI PUT U HRVATSKOJ Pogrebnici polagali stručne ispite: Evo što sve moraju znati!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvi put pogrebnici polažu ispit u Hrvatskoj obrtničkoj komori, od toga kako oblačiti pokojnika do toga što u kojem trenutku reći obitelji pokojnika. I nije im, kažu, bio problem učiti i polagati, ali je problem što je od njih 400 trećina bila iz komunalnih tvrtki. Koje se od idućeg mjeseca više ne bi smjele baviti pogrebništvom.

Pogrebnici su na usmenom dijelu ispita pokazivali umjeće ophođenja s tugujućom obitelji. Na pismenim ispitu naučili i nešto novo.

Pročitajte i ovo Ispit Suneung Jedan od najtežih na svijetu Studenti tuže vladu jer im je ispit prekinut 90 sekundi ranije: Ulozi su previsoki Slika nije dostupna Neusklađena stajališta Maras će o poticajima na stambenu štednju Liniću napisati pismo

'Ako se radi ekshumacija mora biti limeni lijes. Prije je bio samo drveni', kazao je Ivan Bošković, pogrebnik iz Čapljine.

'Tata je imao firmu, a ja sad nastavljam. Moramo raditi sve sukladno propisima. Puno više se sad treba prilagoditi mušterijama, obratiti pažnju na njihovo psihičko stanje', dodala je Vesna Janečić, pogrebnica u Sv. Ivana Zelina.

'Smatram da nema tu zamjerke nama u radu, da nema nikakvog poboljšanja. Mi se ne ponašamo s pokojnicima kao da su vreće. Znači uvijek imamo taj pijetetan pristup', ustvrdio je predsjednik Udruge pogrebnika Damir Sapanjoš.

Ali puno poštovanja prema pogrebnicima i prema sadašnjem Zakonu nemaju - komunalna poduzeća. Iako se više ne bi smjeli baviti pogrebništvom velik dio njih je pristupio ispitu.

'Komunalci opet ne poštuju zakon. Nego naš i vaš novac, novac građana, što je došao namjenski preko komunalnih računa, oni uplaćuju za gospodarski sustav ispita, što nije u skladu sa zakonom', pojasnio je Sapanjoš.

Komunalne tvrtke će tražiti promjenu zakona kako bi se i dalje mogle baviti pogrebničkim djelatnostima pa su u dobroj vjeri djelatnicima platili 1.500 kuna za stručno usavršavanje.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene