Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prvi put pogrebnici polažu ispit u Hrvatskoj obrtničkoj komori, od toga kako oblačiti pokojnika do toga što u kojem trenutku reći obitelji pokojnika. I nije im, kažu, bio problem učiti i polagati, ali je problem što je od njih 400 trećina bila iz komunalnih tvrtki. Koje se od idućeg mjeseca više ne bi smjele baviti pogrebništvom.


Pogrebnici su na usmenom dijelu ispita pokazivali umjeće ophođenja s tugujućom obitelji. Na pismenim ispitu naučili i nešto novo.

Vezani članci Novac u vrijeme krize zbog koronavirusa Odvjetnički vježbenici očajni, žele im srezati plaće na minimalac: "Znamo da je kriza, ali mi imamo još više posla" Maja Šuput i Nenad Tatarinov (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL) Maja Šuput plijenila pažnju u seksi izdanju na kongresu u gradu koji njoj i suprugu Nenadu puno znači

'Ako se radi ekshumacija mora biti limeni lijes. Prije je bio samo drveni', kazao je Ivan Bošković, pogrebnik iz Čapljine.

'Tata je imao firmu, a ja sad nastavljam. Moramo raditi sve sukladno propisima. Puno više se sad treba prilagoditi mušterijama, obratiti pažnju na njihovo psihičko stanje', dodala je Vesna Janečić, pogrebnica u Sv. Ivana Zelina.

'Smatram da nema tu zamjerke nama u radu, da nema nikakvog poboljšanja. Mi se ne ponašamo s pokojnicima kao da su vreće. Znači uvijek imamo taj pijetetan pristup', ustvrdio je predsjednik Udruge pogrebnika Damir Sapanjoš.

Ali puno poštovanja prema pogrebnicima i prema sadašnjem Zakonu nemaju - komunalna poduzeća. Iako se više ne bi smjeli baviti pogrebništvom velik dio njih je pristupio ispitu.

'Komunalci opet ne poštuju zakon. Nego naš i vaš novac, novac građana, što je došao namjenski preko komunalnih računa, oni uplaćuju za gospodarski sustav ispita, što nije u skladu sa zakonom', pojasnio je Sapanjoš.

Komunalne tvrtke će tražiti promjenu zakona kako bi se i dalje mogle baviti pogrebničkim djelatnostima pa su u dobroj vjeri djelatnicima platili 1.500 kuna za stručno usavršavanje.