Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bez odgode

"Hrvatska nema vremena za čekanje": HNS donio političku odluku prioritetne važnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjedništvo HNS-a na današnjoj sjednici održanoj u Varaždinu donijelo je političku odluku prioritetne važnosti – od iduće godine, bez odgode, kreće pilot faza kurikularne refome. Hrvatska nema vremena za čekanje.

Hrvatska naprodna stranka obrazovanje vide kao prioritet u razvoju hrvatskog društva, smatraju da pilot provedbe kurikularne reforme mora početi od školske godine 2018./2019. te da Vlada po tom pitanju i u navedenom roku mora učiniti sve potrebne radnje da do toga i dođe.

Pročitajte i ovo Učenica Promjene u obrazovanju Hrvatska mora povećati broj gimnazijalaca: Gimnazijski program uvest će se u mnoge škole pod jednim uvjetom Slika nije dostupna Nova Vlada će to promijeniti OŠTRA KRITIKA VLADI 'Sve je uništeno, a u fokusu destrukcije - obrazovanje'

Priopćenje HNS-a s odlukom s navedene sjednice, koje potpisuje v.d. predsjednika HNS-a, Predrag Štromar, prenosimo u cijelosti:

"Predsjedništvo Hrvatske narodne stranke–liberalnih demokrata na svojoj 4. sjednici održanoj 24. kolovoza 2017. godine donosi sljedeću

ODLUKU

- Hrvatska narodna stranka-liberalni demokrati vidi obrazovanje kao prioritet razvoja hrvatskog društva u provođenju "Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije", a provođenje kurikularne reforme kao ključni preduvjet napretka.

- Primjena pilot projekta provedbe kurikularne reforme nedvojbeno mora krenuti od početka školske godine 2018./2019.

- Vlada Republike Hrvatske će donijeti sve potrebne odluke i poduzeti sve korake kako bi Hrvatskom saboru pravovremeno uputila sve potrebne dokumente, s ciljem da Hrvatski sabor donese sve potrebne odluke za ubrzavanje primjene "Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije", te provođenje kurikularne reforme u navedenim rokovima.

Obrazloženje:

Predsjedništvo HNS-a je na svojoj 4. sjednici održanoj 24. kolovoza 2017. godine raspravljalo o stanju u resoru znanosti i obrazovanja i projektu kurikularne reforme, te nedvojbeno zaključilo kako je provedba "Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije", a posebno kurikularne reforme u posljednjih godinu i pol dana bila spora, neefikasna i da kasni u svim provedbenim fazama. Uzevši u obzir važnost ulaganja u znanost i obrazovanje te zaostajanje Republike Hrvatske po svim relevantnim pokazateljima koji se odnose na ovo područje (od izvrsnosti sveucilišta do rezultata testova učenika naših osnovnih i srednjih škola), Predsjedništvo HNS-a zauzelo je stav kako je neodgodiva provedba "Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije" i kurikularne reforme od prioritetne važnosti za društvo u cjelini.

Stoga je Predsjedništvo HNS-a donijelo ovu Odluku s ciljem da se poduzmu sve raspoložive radnje kako bi pilot faza projekta kurikularne reforme počela s primjenom školske godine 2018./2019.

Predsjedništvo HNS-a je takoer naglasilo da kao i do sada pruža bezuvjetnu podršku svojoj ministrici znanosti i obrazovanja gospođi prof. dr. sc. Blaženki Divjak koja će uz političku podršku HNS-a provesti ove zaključke.

Predrag Štromar
v.d. Predsjednika HNS-a"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene