Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gotov poljoprivredni popis

Krvna slika hrvatskog sela otkrila zanimljive informacije: Sad se zna što uzgajamo manje, a proizvodnja čega se unatoč krizi povećala

Hrvatska poljoprivreda je nedostatna - 2
Hrvatska poljoprivreda je nedostatna - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Hrvatska poljoprivreda je nedostatna - 1 Hrvatska poljoprivreda je nedostatna - 1 Foto: DNEVNIK.hr Hrvatska poljoprivreda je nedostatna - 4 Hrvatska poljoprivreda je nedostatna - 4 Foto: DNEVNIK.hr Hrvatska poljoprivreda je nedostatna - 2 Hrvatska poljoprivreda je nedostatna - 2 Foto: DNEVNIK.hr Hrvatska poljoprivreda je nedostatna - 6 Hrvatska poljoprivreda je nedostatna - 6 Foto: DNEVNIK.hr +4 Hrvatska poljoprivreda je nedostatna - 5 Galerija 1/9 >>
Nazire se kakva je točno krvna slika hrvatskoga sela. Državni zavod za statistiku objavio je privremene rezultate Popisa poljoprivrede. Iako će konačne brojke biti poznate tek na kraju sljedeće godine, već sada se potvrdilo da vlastite hrane ne proizvodimo dovoljno.

Slavonski vinari od sada će moći brže na tržište. Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu u Osijeku je otvorila laboratorij za analizu vina. "U pet slavonskih županija proizvodi se oko 43 posto grožđa i 44 posto vina", ističe ravnatelj HAPIH-a Krunoslav Dugalić.

Broj hektara pod vinogradima raste, ulaganja su nužna, no još smo daleko od punog potencijala. "Kod nas na primjer u kutjevačkom vinogorju može se povećati još tisuću hektara, ali treba naći kupce. Veliki je problem što Hrvatska nije na vinskoj karti svijeta", objašnjava proizvođač vina Vlado.

Obišli 180.000 tvrtki i dvorišta

Poljoprivredni popisivači nedavno su obišli gotovo 180.000 tvrtki i dvorišta. Privremeni rezultati otkrivaju i druge boljke. Imamo manje oranica i vrtova, površina pod žitaricama te povrćem, dinjama i jagodama.

U porastu su hektari pod industrijskim usjevima, kao i trajni nasadi. Kriza s mlijekom desetkovala je broj goveda, mnogi su odustali i od koza, a istodobno je rastao broj svinja, ovaca i peradi.

Birokracija česta prepreka

Broj ovaca u staji Jože Dimjaševića od popisa poljoprivrede se i povećao. Jedno janje staro je tri tjedna, a ima ih još 17 malenih. "Konstantno povećavamo, nemamo što drugo. Počeli smo prije devet godina s tri, a došli smo na 75 i imamo ideju i želju do 150 komada", kaže uzgajivač Jože Dimjašević.

No na put između želja i realizacije često stane birokracija. Jože kaže kako je tu puno papirologije, a problem je i nesređeno tržište. "Država ne stoji iza nas da bi rekla to je otkupna cijena, nego dođu i ucjenjuju te", objašnjava.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nedavno emitiran na televiziji "Poljoprivreda duž puta svile: Okus Hrvatske": Pogledajte dokumentarac koji je Kina snimila o Hrvatskoj

Pročitajte i ovo Filip Prša - 1 Popravljanje krvne slike farmera Hrvatska poljoprivreda vapi za mladim snagama: "To slabo zanima mlade ljude, svi bi nešto gdje se manje radi"

Iz Ministarstva poljoprivrede poručuju da se radi na poljoprivrednoj strategiji, a u privremenim rezultatima popisa vide i pozitivne pomake. "Ovi podaci ukazuju na to da je došlo do povećanja vrijednosti poljoprivredne proizvodnje s oko 18 milijardi kuna u odnosu na 2019. na sad približno 19 milijardi kuna", zaključio je stoga pomoćnik ministrice Krunoslav Karalić.

Hrvatsko selo postaje produktivnije, no za puni potencijal treba mu skok od 125 posto.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene