Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Proizvođači negoduju

Apsurd: Proizvodimo toliko lubenica da možemo nahraniti i turiste, no i dalje ih uvozimo iz čak 17 zemalja!

Novi oblik prodaje lubenica - 7
Novi oblik prodaje lubenica - 7 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Novi oblik prodaje lubenica - 2 Novi oblik prodaje lubenica - 2 Foto: DNEVNIK.hr Novi oblik prodaje lubenica - 7 Novi oblik prodaje lubenica - 7 Foto: DNEVNIK.hr Novi oblik prodaje lubenica - 1 Novi oblik prodaje lubenica - 1 Foto: DNEVNIK.hr Novi oblik prodaje lubenica - 3 Novi oblik prodaje lubenica - 3 Foto: DNEVNIK.hr +3 Novi oblik prodaje lubenica - 6 Galerija 1/8 >>
Iako proizvodimo ogromne količine lubenice, i dalje ih uvozimo iz sedamnaest zemalja, stoga su se domaći proizvođači dosjetili da se mogu prilagoditi tržištu i u nekim gradovima dostavljati lubenice na kućni prag.

Hrvatska proizvodi lubenica dovoljno da u tom voću mogu uživati svi turisti koji su sada na Jadranu. No i dalje uvozimo lubenice iz čak sedamnaest zemalja i upravo zbog toga domaći proizvođači od Slavonije do doline Neretve negoduju.

Pročitajte i ovo Pada cijena šećera - 1 Dobre vijesti U moru porasta cijena, jedan proizvod uskoro bi mogao pojeftiniti: "Cijena tone na europskom tržištu pala je s 1000 na 800 eura" Goran Vrabec STRATEŠKI PLAN Kako podići poljoprivredu na noge: "Slavonija nam je prazna. Ljudi nemaju želju za životom u ruralnim krajevima, fali infrastrukture, volje..."

Berba kasne sorte lubenica u tijeku je i na istoku i na jugu zemlje. OPG-ovac iz Soljana Stjepan Ćurdo kaže kako je najveći problem uvoz i cijene koje će dobiti za lubenice. "Nikad ne znamo koja će biti, susrećemo se s nelojalnom konkurencijom i uvozom, kad oni stanu, onda mi dolazimo na svoje", dodaje.

Godina je krenula velikim uvozom, kao da će sezona biti u punom jeku, pa je u prvom kvartalu 2020. godine uvezeno 197 tona lubenica. Prošle godine tri tone manje. Najveće količine uvozimo iz Albanije, Bosne i Hercegovine i Bugarske.

Prošle smo godine uvezli više od petnaest tisuća tona u vrijednosti od gotovo šest milijuna kuna. Upravo tu proizvođači vide najveći problem. "Ta lubenica zauzima prostor na tržištu gdje bismo mi trebali doći, ruši nam cijenu tako da mi praktički ne možemo od proizvodnje rane lubenice ništa zaraditi", naglasio je stoga proizvođač Željko Bijeliš.

Uz velik uvoz tu je i loša otkupna cijena. Zato su proizvođači iz Neretve prvi put odlučili sami dostavljati svoje proizvode. Doroteja Nikolić iz Inicijative Putujuće lubenice i dinje kaže da proizvođači za svoj kombi proizvoda zarade i do četiri puta više pa se sve isplati. Dodaje kako su proizvođači i distributeri, pa imaju direktan kontakt s kupcima, a njima to pak puno znači jer znaju od koga kupuju hranu.

U svemu tješi to što bi ova kasna lubenica mogla izvući godinu jer se turizam koliko-toliko pokrenuo, a uvoz smanjio. Proizvođači su sretni zbog rasta potražnje jer cijene svaki dan opet idu prema gore.

"Do prije pet dana se cijena vrtjela oko kune i padala, ali zadnja dva-tri dana imamo skok. Na otkupima je oko kunu i 60 do kunu i 80 lipa, a ona bolja i krupnija lubenica i po dvije i pol kune", objasnio je prodavač Željko.

Ako tako i ostane, lubenice s hrvatskih polja, i slavonskih i neretvanskih, ove godine neće se baciti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene