Hrvatska je od 2016. godine dobila gotovo 4.000 novih mladih poljoprivrednika. Privlače ih izdašne mjere kojima mogu doći i do 50.000 bespovratnih eura. No, iako je njihov porast iznad europskog prosjeka, po ukupnoj dobi hrvatski je farmer još uvijek prestar.

Galerija


Prvi kukuruz Filip Prša posijao je sa sedam godina. Već je tada znao da će, kad naraste, biti poljoprivrednik.

Vezani članci Andrija Jarak u Petrinji: Mjesec dana nakon potresa - 6 Dobre vijesti za Petrinju: Dva ureda javnih bilježnika su osposobljena, a od subote kreće rušenje Ministrica poljoprivrede, Marija Vučković Ministrica Vučković komentirala nakupce stoke na Banovini i poručila poljoprivrednicima: ''Nemojte prodavati stoku u bescjenje, tu je hrvatska administracija, pomoći ćemo"

"To sam dobio prije nekih desetak godina od nastavnice u školi za Dane kruha. Izgubili su moj kukuruz jedan i ona mi je onda donijela sjeme ovog", rekao je Prša.

Danas ovaj sedamnaestogodišnji učenik Poljoprivredne škole ima cijelo polje neobičnog crvenog kukuruza. Uzgaja i u ugostiteljstvu traženi ljubičasti krumpir.

"Nema toliko veliki prinos, ali hranjiviji je i više služi za ukras, za ekskluzivne restorane", objasnio je.

Pravi biznis ovaj mladić iz Kutova, mjesta nedaleko od Orahovice, vidi u kulturi do koje je došao klikom miša.

"Kikiriki sam naručio preko interneta, čisto iz radoznalosti. Potražnja je ogromna", rekao je te dodao: "Otkupna cijena kikirikija na veliko je 10 do 15 kuna po kilogramu, a prinos može biti do četiri tone po hektaru."

Hrvatska poljoprivreda vapi za mladim ljudima i novim idejama. Iako se njihov udio povećao na 13 posto, većina farmera, njih 62 posto, ima više od 55 godina. Zabrinjava i stupanj stručne spreme. Poljoprivredna gospodarstva vodi tek sedam posto visokoobrazovanih osoba, dok ih čak 20 posto ima samo osnovnu školu.

Filip Prša - 1
Nositelj poljoprivrednog gospodarstva u RH (Foto: DNEVNIK.hr)

Prša planira studirati, a svoj OPG osnovat će čim napuni 18. U svemu ima podršku oca s kojim, pomoću novca iz europskih fondova, planira graditi farmu svinja.

"Ovo naše selo ima dosta staro stanovništvo i tu ima vrlo malo mladih koji to danas hoće. To danas slabo zanima od mlade ljude, svi bi zanimanja, uglavnom nešto gdje se manje radi", rekao je Vlado Prša.

Od nekadašnjih 700, u Kutovima danas je svega 120 stanovnika. Brojna dvorišta su prazna, a mladih koji bi ostali na selu i bavili se poljoprivredom, gotovo da i nema. Ipak, mladi poput Filipa popravljaju krvnu sliku hrvatske poljoprivrede, koju zasad još uvijek vode farmeri stariji od europskog prosjeka.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr