HNB je poboljšao prognozu gospodarskog rasta na tri posto, ali guverner upozorava da bez provođenja reformi, rast u idućim godinama može biti jedino manji.


Za građane i poduzetnike opterećene kreditima guverner donosi dobre vijesti, barem za ovu godinu.

Vezani članci Marin Škibola Škibola i Lovrinović DORH-u prijavili HNB: ''Sada je ključan trenutak da se stane na kraj samovolji banaka'' Boris Vujčić (Foto: Robert Anic/PIXSELL) Guverner Vujčić: "Strah građana da će s uvođenjem eura porasti cijene je mit"

"Kamatne stope nastavljaju svoj trend pada. One su pale za poduzeća za duplo sa 8 posto na 4 posto, za stambene kredite sa 6 na 4 kao i za potrošačke kredite" kaže guverner Hrvatske narodne banke, Boris Vujčić.

Kamate na stambene kredite, kažu nam bankarski savjetnici, kreću se od 3 i pol do četiri i pol posto. Za nenamjenske potrošačke kredite kamate se kreću od 6 i pol do 8 posto. Što je još uvijek preskupo s obzirom da plaće ne idu gore, nego vječito stagniraju.

No veliko sniženje kamatnih stopa građani ne trebaju očekivati ističu bankarski stručnjaci.

"Bez obzira što je u Americi već je lagani trend porasta kamatnih stopa, Europa se još uvijek drži sa niskim kamatnim stopama i to se očekuje u narednom razdoblju da će tako ostati. Za Hrvatsku to znači da će kamate eventualno možda neznatno još malo pasti. U sljedećoj godini da će ostati na istoj razini i eventualno pred kraj sljedeće godine odnosno za godinu godinu i pol se očekuje nekakav trend blagog rasta" kaže Vjeko Peretić, bankarski savjetnik.

A blago je porasla i prognoza gospodarskog rasta HNB-a. Ove i sljedeće godine očekuju rast BDP-a oko tri posto no guverner ističe da nam treba još veći rast da bi se poboljšao životni standard, a njega neće biti bez reformi.

"Ukoliko se te reforme ne dogode onda bi moglo doći i do usporavanja rasta, a on sam od sebe neće rasti" napominje Vujčić.

Za ovu godinu iz HNB-a predviđaju dodatni pad stope nezaposlenosti i rast potrošačkih cijena oko jedan posto.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr