Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hrvatska, Mađarska i Bugarska najavile priznanje Kosova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija RH priopćilo je kako su vlade Republike Bugarske, Republike Mađarske i Republike Hrvatske dogovorile objaviti izjavu u svezi njihovih predstojećih nacionalnih odluka o priznanju Kosova.

Vlade Bugarske i Mađarske kao država članica EU, Vlada Hrvatske kao države kandidatkinje u procesu pregovora za pristupanje EU, sve tri države susjedne Srbiji, dogovorile su se objaviti sljedeću izjavu u svezi njihovih predstojećih nacionalnih odluka o priznanju Kosova:

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Jeremić ponovno prijeti Slika nije dostupna Mađarska bi u srijedu trebala priznati Kosovo

1. Deklaracija o neovisnosti Kosova uslijedila je nakon što su propali svi napori međunarodne zajednice u iznalaženju dogovornog rješenja između Beograda i Prištine o statusu Kosova. U tim okolnostima, promjena neodrživog statusa quo bila je neizbježna. Kosovo je slučaj sui generis proizašao iz jedinstvenih okolnosti raspada bivše Jugoslavije, kao i kontinuiranog razdoblja nazočnosti međunarodne administracije. 

2. Tri države pridaju izniman značaj najvećem stupnju stabilnosti u Jugoistočnoj Europi i jasnoj europskoj perspektivi za sve države regije. 

3. Institucije Kosova obvezale su se, između ostalog usvajanjem relevantnog zakonodavstva, na punu implementaciju načela i rješenja predviđenih u Sveobuhvatnom prijedlogu Posebnog izaslanika Glavnog tajnika UN-a (Ahtisaarijevom planu) o rješavanju statusa Kosova. Također su izrazile spremnost prihvatiti međunarodnu nazočnost na Kosovu u skladu s Rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti UN-a. 

4. Odluka o priznanju Kosova zasniva se na sveobuhvatnoj prosudbi te na zaključcima usvojenim od strane Vijeća za opće poslove i vanjske odnose EU od 12. veljače 2007. i 18. veljače 2008. godine, kao i Europskog vijeća od 14. prosinca 2007. godine. 

5. Tri države će nastaviti podupirati aktivnu opredijeljenost EU i NATO-a stabilnosti i izgradnji demokracije na Kosovu. Institucije Kosova trebaju pružiti jamstva za multietničku državu, temeljenu na načelima demokracije, vladavine prava, osiguravanja širokih prava za Srbe i ostale zajednice, uključujući njihovo djelotvorno sudjelovanje u svim institucijama. Ovaj proces će biti nadgledan od strane međunarodne zajednice. 

6. Tri države izražavaju svoj interes za razvijanjem veza s takvom Srbijom koja održava dobre odnose sa susjedima, ostvaruje gospodarski rast i zadržava svoju europsku orijentiranost. 

7. Tri države vjeruju da su europske integracije jedina čvrsta i održiva platforma za gospodarski razvoj, društveni napredak i prosperitet svih država regije, uključujući Srbiju. 

8. Tri države podržavaju daljnje jačanje veza između Srbije i Europske unije. Od početka su se zalagale za pojednostavljenje viznog režima, a kasnije i potaknule otvaranje pregovora o liberalizaciji viznog režima sa Srbijom, koji će dovesti do daljnjih olakšica prilikom putovanja njezinih građana. U duhu Solunske agende, koja potvrđuje da budućnost zemalja regije leži u Europskoj uniji, zalažu se za što je moguće ranije potpisivanje Ugovora o stabilizaciji i pridruživanju između Srbije i Europske unije, kako bi Srbija mogla s vremenom postati država kandidatkinja, a kasnije i punopravna članica Europske unije, koristeći raspoloživu europsku pomoć tijekom cijelog procesa. 

9. Tri države očekuju nastavak razvoja dobrosusjedskih odnosa sa Srbijom i jačanje tradicionalnih veza s njezinim narodom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene