Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tridesetak tisuća vjernika okupilo se danas u Mariji Bistrici na 278. zavjetnom hodočašću vjernika grada Zagreba i mladih Zagrebačke nadbiskupije, a procesiju od kapelice Ave Maria i misu u crkvi na otvorenome predvodio je zagrebački nadbiskup Josip Bozanić.


U svojoj propovijedi kardinal Bozanić istaknuo je kako vjera nije svrha samoj sebi, nego se nužno preobražava u sebedarnu ljubav. 'Sve polazi od hrabrosti gledanja u lice tuđe bijede sa spremnošću da se pomogne. Biti kršćanin znači 'ne odvraćati pogled i lice' od drugoga. (...) Kršćansko lice je prepoznatljivo ponajprije u kršćanskoj kulturi koja je protkala lice baštine od koje i danas mi Hrvati živimo među mnoštvom naroda, ponosni što je tako dubok trag ostavila i u hrvatskoj kulturi', kazao je kardinal Bozanić.

Naglasio je kako je 'bezličnost opasnost sadašnjeg trenutka'

Vezani članci Slika nije dostupna Bozanić: Laž nipošto ne vodi k zadovoljstvu Slika nije dostupna Talio parafin, pa zapalio gospodarski objekt

'Bezličnost u kojoj čovjek bez Boga gubi svoje lice, a hrvatska kultura bez Kristova križa i uskrsnuća tone u neprepoznatljivost. To promiče ideologija relativizma u kojoj je naizgled sve spojivo; u kojoj su svi jednako dobri i jednako loši, u kojoj se zlo ne smije nazvati zlom da se ne bi povrijedilo one koji zlo čine, u kojoj se više ne pita o uzroku i posljedicama. To je bezličnost koja se hrani namjernim zaboravom, da bi proizvela beznađe', istaknuo je kardinal Bozanić. Osvrčući se na aktualni trenutak društvenog života zagrebački nadbiskup Bozanić kazao je i kako 'neki misle da Crkva traži svoj društveni interes, kako bi bila neka vrsta polupolitičke moći. No, Crkva ima smisla samo ako propovijeda istinu o križu i u toj je mjeri vjerodostojna. Crkva u toj mjeri smeta 'duhu vremena' '. Također je napomenuo kako 'Iz Isusova života učimo da je oko njega bilo puno onih koji su ga slijedili iz sebičnih motiva: zbog toga što je ozdravljao, zbog toga što je bio poznat, radi mogućeg vlastitog ugleda i eventualnog uspjeha. Pred činjenicom križa sve se to rastopilo. Tako je i danas, jer ispraznost i taština nemaju ni boje ni okusa, dodao je kardinal Bozanić.

'Križ je sredstvo preobrazbe'

'Prihvatiti križ ne znači pomiriti se s onim što jest i tomu se suobličiti. Prihvatiti križ ne znači tvrditi da su stvari takve i da ih se ne može mijenjati. (...) Križ je načelo kritike i promjena ponajprije u nama: odreći se sebe, ne prepoznati se u onome što je i nama bio život u sebičnosti i nedosljednosti, a onda slijedi promjena oko nas, u društvu. Križ je sredstvo preobrazbe, križ je sredstvo promjene života, križ je i sredstvo prijetnje za sve uspostavljene odnose koji vrijeđaju čovjeka. To nam svjedočanstvo daje život i proslava našega blaženika Alojzija Stepinca', naglasio je kardinal Bozanić. Svoju propovijed u Mariji Bistrici zagrebački nadbiskup zaključio je kako 'kršćanska slika o Bogu sadrži križ, a njega nema bez ljubavi', te kako je 'naš život protkan otajstvom križa'. 'I kad nam se čini da je naš križ beskoristan, sjetimo se da je baš takva i ljubav, naizgled beskorisna, a od nje živimo', dodao je. Na zavjetnom hodočašću vjernika grada Zagreba, uz mnoštvo hodočasnika bio je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je na oltar donio veliku zavjetnu svijeću. (Hina)