Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bozanić poručio

'Hrvatska kultura bez križa tone u neprepoznatljivost'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tridesetak tisuća vjernika okupilo se danas u Mariji Bistrici na 278. zavjetnom hodočašću vjernika grada Zagreba i mladih Zagrebačke nadbiskupije, a procesiju od kapelice Ave Maria i misu u crkvi na otvorenome predvodio je zagrebački nadbiskup Josip Bozanić.

U svojoj propovijedi kardinal Bozanić istaknuo je kako vjera nije svrha samoj sebi, nego se nužno preobražava u sebedarnu ljubav. 'Sve polazi od hrabrosti gledanja u lice tuđe bijede sa spremnošću da se pomogne. Biti kršćanin znači 'ne odvraćati pogled i lice' od drugoga. (...) Kršćansko lice je prepoznatljivo ponajprije u kršćanskoj kulturi koja je protkala lice baštine od koje i danas mi Hrvati živimo među mnoštvom naroda, ponosni što je tako dubok trag ostavila i u hrvatskoj kulturi', kazao je kardinal Bozanić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Misa u Mariji Bistrici Bozanić: Laž nipošto ne vodi k zadovoljstvu Slika nije dostupna Šteta od pet tisuća kuna Talio parafin, pa zapalio gospodarski objekt

Naglasio je kako je 'bezličnost opasnost sadašnjeg trenutka'

'Bezličnost u kojoj čovjek bez Boga gubi svoje lice, a hrvatska kultura bez Kristova križa i uskrsnuća tone u neprepoznatljivost. To promiče ideologija relativizma u kojoj je naizgled sve spojivo; u kojoj su svi jednako dobri i jednako loši, u kojoj se zlo ne smije nazvati zlom da se ne bi povrijedilo one koji zlo čine, u kojoj se više ne pita o uzroku i posljedicama. To je bezličnost koja se hrani namjernim zaboravom, da bi proizvela beznađe', istaknuo je kardinal Bozanić. Osvrčući se na aktualni trenutak društvenog života zagrebački nadbiskup Bozanić kazao je i kako 'neki misle da Crkva traži svoj društveni interes, kako bi bila neka vrsta polupolitičke moći. No, Crkva ima smisla samo ako propovijeda istinu o križu i u toj je mjeri vjerodostojna. Crkva u toj mjeri smeta 'duhu vremena' '. Također je napomenuo kako 'Iz Isusova života učimo da je oko njega bilo puno onih koji su ga slijedili iz sebičnih motiva: zbog toga što je ozdravljao, zbog toga što je bio poznat, radi mogućeg vlastitog ugleda i eventualnog uspjeha. Pred činjenicom križa sve se to rastopilo. Tako je i danas, jer ispraznost i taština nemaju ni boje ni okusa, dodao je kardinal Bozanić.

'Križ je sredstvo preobrazbe'

'Prihvatiti križ ne znači pomiriti se s onim što jest i tomu se suobličiti. Prihvatiti križ ne znači tvrditi da su stvari takve i da ih se ne može mijenjati. (...) Križ je načelo kritike i promjena ponajprije u nama: odreći se sebe, ne prepoznati se u onome što je i nama bio život u sebičnosti i nedosljednosti, a onda slijedi promjena oko nas, u društvu. Križ je sredstvo preobrazbe, križ je sredstvo promjene života, križ je i sredstvo prijetnje za sve uspostavljene odnose koji vrijeđaju čovjeka. To nam svjedočanstvo daje život i proslava našega blaženika Alojzija Stepinca', naglasio je kardinal Bozanić. Svoju propovijed u Mariji Bistrici zagrebački nadbiskup zaključio je kako 'kršćanska slika o Bogu sadrži križ, a njega nema bez ljubavi', te kako je 'naš život protkan otajstvom križa'. 'I kad nam se čini da je naš križ beskoristan, sjetimo se da je baš takva i ljubav, naizgled beskorisna, a od nje živimo', dodao je. Na zavjetnom hodočašću vjernika grada Zagreba, uz mnoštvo hodočasnika bio je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je na oltar donio veliku zavjetnu svijeću. (Hina) 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene