Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slovenske stranke s Pahorom

'Hrvatska je zavezala ovaj čvor i morat će ga razmrsiti’

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vođe slovenskih stranaka na sastanku s premijerom Borutom Pahorom izjavili su da bi trebalo nastaviti pregovore o granici s RH uz posredvanje EU, a on da je jasan signal da se isplatio pristup koji je imala slovenska politika.

Slovenski premijer Borut Pahor izjavio je nakon konzultacija s predsjednicima većine političkih stranaka o odnosima s Hrvatskom i događajima proteklog tjedna vezanima uz Rehnov prijedlog, da se Sloveniji isplatilo dosadašnje ustrajanje na inicijativi Europske komisije te da će predložiti da se proces posredovanja nastavi. ‘Današnji sastanak jasan je signal da se isplatio pristup koji je imala slovenska politika. Poruka je današnjeg sastanka da se taj proces nastavi jer smo došli vrlo daleko’, rekao je Pahor.

Pročitajte i ovo Granica sa Slovenijom - 4 Prijedlog pred vladom Slovenija produljuje pojačanu kontrolu granica do ljeta: "Brojke su i dalje visoke" Policijska kontrola na granici NOVE MJERE Slovenija će zatražiti produljenje kontrole na granici s Hrvatskom

Slovenija želi da da se nastave pristupni pregovori Hrvatske s Europskom unijom, ali istodobno upozorava da probleme nije uzrokovala Slovenija nego Hrvatska i to zemljovidima poslanima u Bruxelles kao prilog uz pristupne dokumente, jer se njima prejudicira granica’, rekao je Pahor. Pahor je u izjavi za javnost nakon sastanka rekao da bi bilo šteta napustiti proces koji traje već pola godine. ‘Želimo da se proces pregovora o granici s Hrvatskom uz posredništvo Europske komisije nastavi i uspješno završi. Do sada je u tom procesu ostvaren velik napredak i pristup Slovenije se isplatio’, rekao je Pahor.

'Ne treba prebrzo baciti koplje u trnje’

‘Slovenija će Europskoj komisiji predložiti da se proces nastavi’, rekao je Pahor, ali je ponovno ustvrdio da je za prekid tog procesa odgovorna Hrvatska koja je ‘istupila’ iz pregovora o Rehnovu izmijenjenom prijedlogu, koji je, po njegovim riječima, bio dobar za obje strane i ukazivao da bi se mogao ubrzo postići sporazum o arbitraži. ‘Željeli bismo da se Hrvatska vrati u taj proces, ne treba prebrzo baciti koplje u trnje’, rekao je slovenski premijer ustrajući na ocjeni o hrvatskom odustajanju a koju hrvatska politika u potpunosti odbacuje.

Izjavu prije početka sastanka dao je samo Karel Erjavec, Pahorov ministar za okoliš i predsjednik stranke umirovljenika DESUS. ‘Očekujem da ćemo biti obaviješteni o tome što se je događalo prošlog tjedna. Hrvatska je sama zavezala ovaj čvor i morat će ga sama razmrsiti’, rekao je Erjavec, dodajući da bi Hrvatska trebala ‘povući sporne zemljovide’ iz pristupne dokumentacije. Slovenski premijer Borut Pahor u ponedjeljak navečer je u razgovoru za Slovensku televiziju rekao da su Slovenija i Hrvatska uz pomoć Rehna prošlog tjedna bile ‘vrlo blizu’ postizanja sporazuma koji bi bio dobar za obje strane, te da je sada na hrvatskoj strani potez kako nastaviti. Uz to, Pahor je rekao da nije istina da je slovenski ugled zbog zaustavljanja hrvatskih pristupnih pregovora ‘ugrožen’.

>> Pahor kaže da je 'loptica' sada na hrvatskoj strani

‘Naš ugled ne trpi, a zaštićeni su i naši vitalni interesi’, rekao je Pahor. Dodao je da bi prije ulaska Hrvatske u EU ‘bilo dobro’ riješiti i pitanje ‘prejudiciranja u hrvatskim pristupnim dokumentima’, ali i sklopiti ugovor o granici jer bi u suprotnom, kako je dodao, bilo teško očekivati da će slovenski parlament ratificirati hrvatski pristupni ugovor s EU-om, kad to dođe na dnevni red. Slovenski mediji u utorak navode da nije izgledan pristanak Slovenije na bilateralne pregovore o granici i da će Ljubljana vjerojatno čekati dok nova Europska komisija ne da novu inicijativu kako to riješiti, ali da bi bilo dobro da premijeri Pahor i Sanader imenuju svoje ‘povjerenike’ koji bi ‘diskretno’ i u dijalogu raspravljali o rješenju graničnog pitanja.

U Ljubljani malo tko vjeruje u brzu obnovu bilateralnih pregovora s Hrvatskom

Slovenski mediji ocjenjuju da je malo izgleda za obnovu bilateralnih razgovora Zagreba i Ljubljane o granici osim ako se premijeri Pahor i Sanader možda ne bi odlučili za ‘tihu diplomaciju’ te dodaju da Slovenija očekuje kako će Europska komisija u novom sastavu možda najesen obnoviti neku vrstu posredništva. ‘Zbog dugoročnih interesa obiju država Pahor i Sanader morat će smisliti kako nastaviti dijalog koji treba biti diskretan i učinkovitiji nego do sada’, izjavio je za ‘Delo’ predsjednik vanjskopolitičkog odbora parlamenta Ivo Vajgl uoči današnjeg novog sastanka premijera Boruta Pahora s predsjednicima političkih stranaka. Vajgl tvrdi da je pogrešan dojam kako Slovenija ucjenjuje Hrvatsku svojim članstvom u EU, te da je zapravo u graničnom sporu ‘Hrvatska u prednosti zbog agresivnih jednostranih poteza na štetu Slovenije’, čega bi se trebala odreći i ‘promijeniti dosadašnju paradigmu o svojoj ugroženosti i gubicima’.

Kako očistiti dokumentaciju?

Slovenski radio u komentaru pred današnji sastanak Pahora i stranačkih lidera tvrdi da se Slovenija s obnovom razgovora neće žuriti jer smatra da je potez na Hrvatskoj, koja je, kako tumači slovenska strana, ‘izašla’ iz Rehnove inicijative i sada mora razmišljati o tome kako ‘očistiti’ svoju pristupnu dokumentaciju od poglavlja u kojima je ‘porejudicirana granica’. ‘U dvostrane razgovore s Hrvatskom u Sloveniji više ne vjeruje nitko’, naveo je u jutarnjem komentaru Slovenski radio koji dodaje da je Ljubljana nesklona obnovi rada međudržavnog povjerenstva za granicu, ali da ima onih koji se zauzimaju za mogućnost da premijeri dviju država ‘imenuju povjerenike’ koji bi o graničnom rješenju komunicirali na diskretan način i ‘daleko od očiju javnosti’.

>> 'Rehnova inicijativa ovisi o hrvatskom prihvaćanju dopunjenog prijedloga'

‘Nije nužno da ti povjerenici budu političari’, navodi Slovenski radio u komentaru u kojemu kritično tvrdi da je Slovenija u dosadašnjim pregovorima pokazivala diskretnost i konstruktivnost dok je hrvatska vlada svoju javnost uvjeravala da će ući u EU, ali da neće prepustiti teritorij koji Slovenija drži spornim. Ljubljansko ‘Delo’ navodi da je stajalište Pahorovih koalicijskih partnera u vladi kako ponašanje Hrvatske i njeno navodno povlačenje iz pregovora s Rehnom znači ‘da joj Europska unija očito nije prioritet’, dok ekstremna desnica smatra da bi se Hrvatska morala ‘povući’ s teritorija koji je prije nekoliko mjeseci parlamentarnom deklaracijom proglašen slovenskim, kako bi Slovenska pučka stranka pristala na ratificiranje hrvatskog pristupnog protokola za ulazak u NATO savez. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene