Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Westerwelle ne sumnja

'Hrvatska 28. članica EU-a, drugi je trebaju slijediti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ni malo ne sumnjam da će Hrvatska postati 28. članica EU-a, druge zemlje trebaju nastaviti tim putem, a mi ćemo ih podupirati i ocjenjivati individualno, izjavio je u petak u Berlinu njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle na konferenciji ministara vanjskih poslova jugoistočne Europe, na kojoj sudjeluje i prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Westerwelle je na skupu, koji je organizirao zajedno s mađarskim ministrom vanjskih poslova Janosom Martonyiem i Institutom Aspen, rekao da je za približavanje Uniji ključna borba protiv korupcije i organiziranog kriminala, a da države kandidatkinje svoje bilateralne probleme trebaju riješiti prije ulaska. "Ako je bilo moguće ujedinjenje dvije Njemačke, onda je moguće sve, moguć je i mir na Balkanu", istaknuo je šef njemačke diplomacije dodajući da potpuno podupire napore europske povjerenice za vanjsku politiku Catharine Ashton za normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova.

"Ključna poruka je da vaše zemlje imaju jasnu perspektivu, ona je članstvo u EU i mi ćemo je poduprijeti. Vi pripadate Europi i jednog dana bit ćete članice EU-a. Ovo nije samo mišljenje njemačke vlade, nego i parlamenta, ovo je jasna poruka i želim da je tako shvatite", naglasio je Westerwelle.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pozivaju na smirivanje napetosti Britanija: 'Iz Sjeverne Koreje dolazi paranoidna retorika' Slika nije dostupna Predsjednik uvjeren 'Hrvatska sigurno 1. srpnja postaje članica EU-a'

>> Cameron: Nije vrijeme za premještanje novca, nego za smanjenje troškova

Martonyi je ocijenio da je Europa doista uspješan kontinent, na kojem postoji velik broj zemalja koje se žele uključiti u Uniji. "Njemačka i Mađarska nastavljaju podupirati zemlje Zapadnog Balkana, njihova je budućnost u EU", zaključio je mađarski ministar.

Sudjelujući u panelu "Quo vadis Western Balkans?", prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić je istaknula kako je uobičajena percepcija Balkana kao područja gdje postoji opasnost od sukoba, a kao glavne mehanizme sprječavanja takvih pojava navela članstvo u NATO-u i EU-u. "Samo članstvo drugi je najvažniji cilj, dok je prvi u onome što članstvo i pristupanje tim organizacijama čini u kontekstu stabilnosti i izgradnje institucija", istaknula je šefica hrvatsek diplomacije dodajući da je pritom važan praktičan, a ne deklarativan politički konsenzus.

Ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija rekao je da su euroatlantske integracije za njegovu zemlju ključan cilj, jer omogućavaju bolje organiziranu zemlju. "Neopozivo idemo u pravom smjeru, ponekad nedovoljno brzo, ali ipak u pravom smjeru", zaključio je Lagumdžija. Pomoćnik zamjenika američke državne tajnice za europske i euroazijske poslove Philip Reeker podsjetio je koliko je Europa važna SAD-u, što je pokazao i posjet državne tajnice Hillary Clinton regiji uoči američkih predsjedničkih izbora.

Na konferenciji u Berlinu sudjeluju i ministar vanjskih poslova Kosova Enver Hoxhaj, Crne Gore Nebojša Kaluđerović, Albanije Edmond Panariti, Makedonije Nikola Poposki, pomoćnik srbijanskog ministra vanjskih poslova Zoran Vujić te veleposlanik Mehmet Gucuk iz Ministarstva vanjskih poslova Turske. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene